Antoni Soy

Eunomia

11 d'octubre de 2008
0 comentaris

Pensar primer a petita escala

Aquest és l’article que aquest dissabte m’ha publicat el Dossier Econòmic.

Aquest és l’eslògan de la “’Small Business Act’ per a Europa: iniciativa a favor de les petites empreses”, una comunicació recent de la Comissió Europea al Consell Europeu, al Parlament, al Consell Econòmic i Social i al Comitè de les Regions. La Comissió considera que, davant del repte més important del moment actual –la gestió de la transició cap a una economia del coneixement-, la capacitat per a aprofitar el potencial de creixement i innovació de les petites i mitjanes empreses (PIMES) serà una de les qüestions decisives.

 

Més enllà del massa naïf “small is beautiful” de fa uns anys, la Comissió està convençuda que el paper de les PIMES a la nostra societat és (i serà) cada cop més important. Conseqüentment, s’ha d’aconseguir que tinguin l’entorn empresarial més favorable possible en el marc de la Unió Europea (UE), dels seus estats i de les seves regions. Comparativament amb els EEUU, les PIMEs de la UE son avui relativament menys productives i tenen un creixement més lent. I, en una part important, aquesta situació està provocada perquè el seu entorn empresarial ha de millorar substancialment.

 

I això és el que pretén la “Small Business Act” (SBA) per a Europa: un major reconeixement dels empresaris per part de la societat; la promoció i la valorització de l’esperit empresarial i la voluntat d’assumir riscos que hi va associada. És necessària una voluntat política clara per a “pensar primer a petita escala” en la formulació de polítiques, en la elaboració de normes, en l’eliminació dels problemes que dificulten el creixement de les PIMEs. Es tracta que, a totes les escales territorials en el marc de la UE, siguem capaços de simplificar el marc jurídic i normatiu, de crear les condicions per a una competència adequada, i d’aportar valor afegit per a les PIMEs europees.

 

Per a això la SBA proposa 10 principis que han de guiar la formulació i l’execució de polítiques en relació a les PIMEs; l’establiment del marc per a que creixin; la garantia de segones oportunitats als empresaris honestos; l’elaboració de normes a partir del “pensar primer a petita escala”; les administracions públiques han de ser permeables a les necessitats de les PIMEs; facilitar la participació de les PIMEs a la contractació pública i utilitzar millor les ajudes estatals; facilitar el finançament i la puntualitat en els pagaments; aprofitar millor les oportunitats del mercat únic; promoure les qualificacions i la innovació; convertir els desafiaments ambientals en oportunitats; ajudar-les a beneficiar-se del creixement dels mercats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!