Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

24 d'agost de 2016
0 comentaris

Einstein tenia raó

La cita és ben coneguda i és atribuïda a Einstein: “només hi ha dues coses infinites, l’univers i l’estupidesa humana, i del primer no n’estic segur”. Vegem-ho.

Un amic meu ha estat a Oporto fa alguns dies. Preciosa ciutat pel que m’ha comentat, dit sigui de passada. El cas és que en aquesta ciutat portuguesa s’hi troba una antiga i emblemàtica llibreria (es diu Lello e Irmâo) on s’hi van rodar unes escenes de Harry Potter. Tal circumstància ha originat una peculiar modalitat de turisme, una mena de pelegrinatge literari perquè, segons va constatar el meu amic, la llibreria cobra tres euros (sic) d’entrada. La cua arriba al carrer. Increïble. S’ha de dir que, si una vegada dins del local compres un llibre (que és l’activitat a què es dediquen les llibreries, per si això hagués caigut en l’oblit), els tres euros te’ls descompten.

La informació m’arriba simultàniament a dues notícies que també tenen en comú l’estupidesa humana, de dimensions einsteinianes. En un punt concret de Taipei, la capital de Taiwan, es va originar un col·lapse de gent, delerosos tots de caçar un Pokemon segons sembla especialment cobejat. El mitjà informatiu parlava, amb evident exageració, que el fet havia provocat escenes dantesques, però tot arribarà. La segona notícia té un transfons menys banal, més greu. Resulta que com a conseqüència dels darrers atacs terroristes a França i a Bèlgica el turisme cap a aquests dos estats ha disminuït sensiblement aquest estiu, amb una excepció: les visites al barri brussel·lès de Maalbeck, escenari d’un dels atacs, han augmentat. Quina mena de morbositat portarà la gent a desplaçar-se a determinats llocs tocats per la desgràcia (catàstrofes naturals, fets violents, el que sigui), fer-s’hi les corresponents (i putes, perdoneu la paraula) selfies i deixar la corresponent prova documental de la visita a les xarxes socials?

Einstein tenia raó, evidentment. L’estultícia humana té encara un gran camí per recórrer, mesurable en anys-llum.

[Imatge: www.independent.co.uk]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!