Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

22 de gener de 2014
0 comentaris

Uèi e deman, cinèma occitan a Tarragona

Presentacion de la Mòstra de Cinèma Occitan a Tarragona. 22 e 23 de genièr. Marida de la Generalitat (C/Màger, 14), sieu del Departament de Cultura a Tarragona. Intrada liura.

Tarragona e Reus se somaràn a la Mòstra de Cinèma Occitan ongan 2014 a travèrs de la Direccion Generala de Politica Lingüistica, lo Centre de Normalizacion Lingüistica de Tarragona, la Bibliotèca Publica de Tarragona (a Tarragona) e lo Centre de Lectura de Reus (a Reus).

Los jorns 22 e 23 de genièr a las 20’00 h, coma anóncia de l’incorporacion de Tarragona e Reus al circuit de localitats qu’aculhiràn la Mòstra del 2014, se programa una seleccion de la Mòstra del 2013.

PROGRAMA

Dimècres 22 de genièr. Taula redonda, projeccion e charrada collòqui.
La taula redonda comptarà amb la participacion de Jordi Agràs, director dels Servicis Territoriales de Cultura a Tarragona, Xavier Filella, president del Centre de Lectura de Reus, Joanjo Ardanuy, coordinator de la Mòstra de Cinèma Occitan e Xavier Morala, responsabla d’questions occitanas a la Direccion Generala de Politica Lingüistica.
Se projectarà lo curtmetratge Patrimòni Occitan. La civilisation en héritage. Realizacion: : Altaïr/Mathias Leclerc. Durada: 26’.
E de contunh charrada place a la carga de l’occitanista Jaume Figueras e Trull, membre de l’Institut Catalan d’Estudis Occitans.

Dijòus 23 de genièr
Projeccion del documentari Lenga d’amor. Realizacion: Patric Lavaud. Durada: 51′.

Las desparièras edicions de la Mòstra de Cinèma Occitan ofrisson una vision panoràmica de la lenga e la cultura occitana a travèrs de creacions audiovisualas e contribuisson a bastir una ret d’exibicion publica, a Catalonha e a Occitània, amb la collaboracion d’institucions e entrepresas catalanas e occitanas. La sièisena edicion de la Mòstra, lo passat 2013, arribèt a 19 localitats catalanas e occitanas e ofriguèt un mostrari de creacions fachas dempuèi sensibilitats e proposicions artisticas plan desparièras, que se veïculèron a travèrs d’un autentic ventalh de varietats lingüisticas: del gascon al vivaro-aupin, del lengadocian al lemosin o del provençal a l’alvernès. Totas son formes d’expression pròpria dels desparièrs territòris occitans e de las personas que las parlan.

Las anterioras edicions de la Mòstra de Cinèma Occitan son estats organizadas per la Direccion Generala de Politica Lingüistica del Departament de Cultura. Ongan, un còp inaugurat la mòstra del 2014, que sòl èsser cap a mitjan de junh, Tarragona e Reus aculhiràn la siá itinerància.

[Dejós, traduccion al catalan; image: www.20gencat.cat]

Presentació de la Mòstra de Cinèma Occitan a Tarragona. 22 i 23 de gener

Casa de la Generalitat (C/Major, 14), seu del Departament de Cultura a Tarragona. Entrada lliure.

 

Tarragona i Reus se sumaran a la Mòstra de Cinèma Occitan aquest any 2014 a través de la Direcció General de Política Lingüística, el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona (a Tarragona) i el Centre de Lectura de Reus (a Reus).

Els dies 22 i 23 de gener a les 20’00 h, com a anunci de la incorporació de Tarragona i Reus al circuit de localitats que acolliran la Mòstra del 2014, es programa una selecció de la Mòstra del 2013.

PROGRAMA

Dimecres 22 de gener. Taula rodona, projecció i xerrada col·loqui
La taula rodona comptarà amb la participació de Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona,  Xavier Filella, president del Centre de Lectura de Reus, Joanjo Ardanuy, coordinador de la Mòstra de Cinèma Occitan i Xavier Moral, responsable d’afers occitans a la Direcció General de Política Lingüística. 
Es projectarà el  curtmetratge Patrimòni Occitan. La civilisation en héritage. Realització: : Altaïr/Mathias Leclerc. Durada: 26’.
I a continuació xerrada col·loqui a càrrec de l’occitanista Jaume Figueras i Trull, membre de l’Institut Catalan d’Estudis Occitans.

Dijous 23 de gener
Projecció del documental Lenga d’amor. Realització: Patric Lavaud. Durada: 51′.

Les diferents edicions de la Mòstra de Cinèma Occitan ofereixen una visió panoràmica de la llengua i la cultura occitanes a través de creacions audiovisuals i contribueixen a bastir una xarxa d’exhibició pública, a Catalunya i a Occitània, amb la col·laboració d’institucions i empreses catalanes i occitanes. La sisena edició de la Mòstra, el passat 2013, arribà a 19 localitats catalanes i occitanes i va oferir un mostrari de creacions fetes des de sensibilitats i propostes artístiques ben diferents, que es varen vehicular a través d’un autèntic ventall de varietats lingüístiques: del gascó al vivaro-alpí, del llenguadocià al llemosí o del provençal a l’alvernès. Totes són formes d’expressió pròpies dels diferents territoris occitans i de les persones que les parlen.

Les anteriors edicions de la Mòstra de Cinèma Occitan han estat organitzades per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Enguany, un cop inaugurada la mostra del 2014, que sol ser cap a mitjan de juny, Tarragona i Reus acolliran la seva itinerància.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!