Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

10 de gener de 2013
0 comentaris

Per un tub

El metro de Londres està d’aniversari. Ahir, 9 de gener, va fer 150 anys de la inauguració del primer ferrocarril urbà subterrani de la història: un tram de 4,4 quilòmetres entre les estacions de Bishop Road (avui Paddington) i Farringdon de l’actual línia Metropolitan.

Aquests dies alguns mitjans ens recorden la llarga història i les vicissituds del popular tube: els primers temps del vapor, la posterior electrificació, la vertiginosa ampliació fins a les actuals onze línies i 268 estacions, la seva funció de refugi durant la II Guerra Mundial, els atemptats terroristes que ha sofert o els problemes de conservació d’una xarxa antiga, complicada i d’ús intensiu per londinencs i foranis.

El metro de Londres s’ha popularitzat com cap altre. Qui no identifica instantàniament el famós mapa de la xarxa, obra de Harry Beck? Creat el 1933, el seu disseny geomètric, amb un sistema d’identificació de línies per colors i la desproporció entre distàncies és la base del de la resta de plànols del món. No menys popular és el logotip del cercle vermell i el nom de l’estació en blau al centre, ni tampoc la locució Mind the gap! amb que s’adverteix als usuaris del perill potencial que representa l’espai entre l’andana (quan fa corba) i la porta d’entrada al vagó (que lògicament és recta).

He visitat el metro londinenc en dues ocasions i la impressió que em va causar va ser més aviat pobra: el vaig trobar claustrofòbic (hi influeix el disseny circular del sostre dels vagons), fatigós (amb llargs passadissos i enllaços) i amb una estructura difícil d’entendre. Però, a pesar de tot, el degà dels metros del món es mereix un respecte i més en en el seu happy birthday. Per molts anys!

[Imatge: original resum de 150 anys de vida londinenca; www.tfl.gov.uk]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!