Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

26 de novembre de 2009
0 comentaris

La dignitat de Catalunya

El caprici de l’actualitat ha fet coincidir un ens encara viu, però profanat (l’Estatut, a punt de ser sentenciat, protagonista de l’inèdit editorial unitari d’avui) amb un cadàver miraculosament intacte (que no és altre que el del rei Pere el Gran).

Que tots els diaris del país, des de la camaleònica La Vanguardia fins el molt més nostrat i conseqüent El Punt, es posin d’acord en redactar un text i publicar-lo en forma d’editorial és un gran què, es miri com es miri. Se li podran buscar totes les pessigolles que es vulguin, però el fet és aquest: tots els diaris catalans, tots, han fet avui un exercici d’unitat davant dels de sempre, en la millor tradició de la Solidaritat Catalana o l’Assemblea de Catalunya. Una molt bona lliçó de cara als partits, que hauran de recollir l’envit d’alguna manera.

Cadascú espigolarà els fragments del text que més li interessin. Jo en destaco els següents:

“Que ningú erri el diagnòstic (…). No som davant d’una societat feble, postrada i disposada a assistir impassible al deteriorament de la seva dignitat. (…) ningú que conegui Catalunya posarà en dubte que el reconeixement de la identitat, la millora de l’autogovern, l’obtenció d’un finançament just i un salt qualitatiu en la gestió de les infraestructures són i continuaran sent reclamacions tenaçment plantejades amb un amplíssim suport polític i social”.

La reacció de la caverna centralista no s’ha fet esperar. El Mundo anuncia per demà un editorial de resposta. De moment, com a aperitiu, ja ha dit que l’editorial català està ple de falsedats. Si aquest és el gruix del seu argumentari, perfecte: anem pel bon camí.

I què dir de la notícia de la restauració de la tomba del rei Pere? No sé com lligar-ho amb tot l’anterior, però que una de les figures més importants de la nostra història, protagonista de moments gloriosos per la nostra nació, hagi aguantat el tipus durant set-cents anys dins la famosa banyera de pòrfir del Monestir de Santes Creus és tot un símbol, d’alguna manera, de la dignitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!