Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

26 d'octubre de 2009
2 comentaris

“Flickan som lekte med elden” (“La noia que somiava amb un llumí i un bidó de benzina”)

Prèvia: ni m’he llegit les tres novel·les de la sèrie Millenium, ni penso fer-ho, ni he vist la primera de les pel·lícules. Vull dir amb això que vaig anar a veure La noia que somiava amb un llumí i un bidó de benzina sense altres referents que ser conscient de l’èxit que té l’anomenat “fenomen Larsson”, però entrant al cinema completament peix.

La cosa va d’una publicació sueca, anomenada Millenium (que és el que dóna títol a tot plegat), a la redacció de la qual treballa un periodista-investigador, que figura que és l’heroi. En aquesta pel·lícula toca el tema de les màfies de la prostitució de països de l’est. D’altra banda, hi ha la protagonista, que és la que somia amb llumins i bidons de benzina (al film s’explica perquè), una after-punki que està com un llum de ganxo, la pobre. El descobriment d’uns cadàvers als primers minuts farà que l’espectador vulgui saber, intrigat, la relació entre tot plegat: els morts, la investigació del periodista i les rareses de la noia dels llumins.

No veig res que justifiqui l’èxit d’aquestes novel·les i les seves (inevitables) versions cinematogràfiques, com no sigui el morbós fet de que l’autor va morir abans d’hora i de que els escenaris de l’acció (assassinats i sang i fetge) no siguin anglosaxons sinó suecs. A Estocolm també hi ha marro, qui ho diria.

Postdata, per al debat: al cinema de Reus on vaig veure la pel·lícula (una sala freda i humida) érem set persones i la versió era en castellà. 

 

  1. Així doncs podem argumentar perquè, efectivament, el cinema en català no és rendible:

    SE=1 (Sales de la mateixa pel·licula en espanyol)
    SC=0 (Sales de la mateixa pel·licula en català)

    PE=7 (Públic de la mateixa pel·licula en espanyol)
    PE=0 (Públic de la mateixa pel·licula en espanyol)

    S’acompleix que:

    El 100% de les sales en català eren buïdes
    El 100% de les sales en castellà tenien el 100% del públic
    El 0% del públic va elegir la pel·lícula en català.

  2. Si no has llegit cap dels tres llibres, em sembla molt lògic que diguis que no has vist res que justifiqui el seu èxit. Una mica innocent segurament, però molt lògic. Si no llegeixes res, no hi veus res. Elemental.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!