Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

28 de juliol de 2009
1 comentari

Escapada al Pirineu aragonès (1: Colom, a trossets)

He estat alguns dies al Pirineu aragonès. La destinació, Candanchú (a la foto), que ja conec d’altres vegades.

El cotxe emprèn la ruta Lleida, Barbastre i Osca. Pel camí, la senyalització viària ofereix noms de localitats realment suggeridors. Em pregunto quina trajectòria històrica ha dut a aquests pobles a dir-se Barbuñales o Tierz, per exemple. Quina procedència tenen aquests noms?

Arribo de nit a Candanchú, l’estació d’esquí que a l’estiu és un oasi de tranquil·litat, amb una temperatura i una humitat decents. L’hotel on sempre m’allotjo és el més antic d’aquest lloc, dels anys trenta, amb la lògica modernització que el viatger exigeix; conserva, però, l’encant d’un allotjament dels d’abans, des del mateix edifici, d’aspecte suís, fins a la decoració d’escales i passadissos, amb esquís antics, de fusta, i portades de revistes d’altres èpoques. El tracte és familiar i càlid, cosa que s’agraeix perquè avui el termòmetre exterior marca, atenció, els 12 graus. La manta al llit no em farà nosa.

L’endemà esmorzo de bon matí i no puc evitar fer el xafarot i escoltar la conversa d’un grup a la taula del costat. Parlen de viatges a la República Dominicana, de que també es diu Santo Domingo i on hi ha les restes de Cristòfol Colom; però no totes, perquè un fa:

hay cachitos de Colón por todos lados…

El comentari, que no té res a veure amb l’entorn on ens trobem, em fa molta gràcia i em permet iniciar de bon humor la jornada, que estarà dedicada a trescar per la muntanya.

(continuarà)

  1. Ja és casual, t’escric aquest comentari des de Candanchú mateix a punt d’anar a fer una excursió per la Canal Roya. Per cert una llàstima que perdessin la parla aragonesa en benefici de l’español, seria terrible que a casa nostra ens passés el mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!