Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

14 de juny de 2009
0 comentaris

Iran, entre ahir i demà

Acabo de veure un reportatge a TV3 sobre les noves generacions de l’Iran (les nascudes després de la caiguda del xa), a propòsit de les eleccions presidencials en aquell país asiàtic. M’han vingut unes certes esgarrifances (i no eren del fort refredat que estic patint aquests dies) al contemplar escenes i situacions que no ens són desconegudes: un líder religiós ultamontà aclamat per multituds al crit de “Khamenei, estem a les teves ordres!”, dificultats per a artistes, cineastes, cantants… per publicar la seva obra, víctimes d’una censura arbitrària, diaris clausurats, lleis antifeministes basades en dogmes religiosos completament superats… Oi que aquesta melodia us sona?

Aquest és l’Iran del segle XXI, un país el més semblant a una dictadura. De manera que no m’estranyen les suspicàcies pels resultats de les eleccions de divendres. De fet, els quatre candidats eren “del règim”, inclòs el que a Occident se’ns presenta com a renovador i per tant com a més “simpàtic”, però tota l’estructura de l’estat (i quan dic tota, vull dir tota: parlament, govern, policia, clergues xiïtes…) ha afavorit la reelecció d’Ahmadinejad, aquest inquietant personatge de cognom dificultós i somriure cínic. El còctel per vèncer? Doncs a la ja esmentada “ajudeta” de l’estat, populisme, demagògia, nacionalisme, antiamericanisme… La melodia ens continua sonant a tots.

Confiem que aquesta situació canviï amb el temps i amb el relleu protagonitzat per aquesta nova generació (generació “K” se l’anomena) a què feia referència el progama televisiu. Una generació més propera a les noves tecnologies que als xadors. Una generació que toqui una melodia més agradable a les oïdes de tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!