23 de març de 2008
3 comentaris

El vi de Marsala, l?origen

El naixement del Marsala, tal com es coneix mundialment, és fruit d’una particular cadena de casualitats, que van fer que es trobessin Marsala i Anglaterra. Aquesta trobada ha perdurat en el temps i la cantina del Palau de Buckingham es continua proveint d’aquest vi.

L’any 1773, el mercant de Liverpool John Woodhouse, que navegava per la costa siciliana en direcció al port de Mazara del Vallo, al sud de l’illa, va haver d’atracar el port de Marsala per protegir-se d’una sobtada tempesta. En una de les nombroses hostatgeries de la ciutat, els van oferir el millor vi destinat a les grans ocasions: il perpetuum. Woodhouse va intuir que era un vi perfecte per als refinats salons anglesos, i perquè no s’alteressin durant el viatge de tornada les 50 pipes de vi que va prendre a Liverpool, hi va afegir aiguardent per  poder-ne tastar els efectes.

Aquest vi, similar als Porto i Madeires, va agradar molt entre els ambients anglesos i fou la fortuna de Woodhouse, que va començar a invertir en la zona de Marsala, on va construir el seu propi establiment. L’almirall Nelson va demanar 500 barrils anuals d’aquest vi per a la flota britànica, amb càrrec a l’estat. Aquest èxit va fer que altres emprenedors anglesos s’instal·lessin a Marsala (Corlett, Wood, Payne, Hoppes, entre d’altres).

Molt del mèrit del Marsala actual cal atribuir-lo a Benjamin Ingham, que a partir del 1812, junt amb el seu nebot Joseph Whitaker, van modernitzar les tècniques de producció i l’ampliació de l’exportació fora del continent Europeu, per arribar fins al Brasil, Amèrica del Nord, Austràlia i l’Extrem Orient. (Continua….)

L’armador Vincenzo Florio va contribuir amb els 99 vaixells de la companya Florio a fer arribar aquest vins  a bona part del món.

Els antics establiments dels pioners Woodhouse, dels Ingham i els Florio, encara són presents al passeig marítim Boeo, a tocar del centre històric de Marsala.

El Marsala es troba amb la classificació de Fine, Superiore, Vergine, Strevecchio i rancio. Aquests vins són ideals per als aperitius o les postres. Caldrà anar a la recerca d’aquest vins a les botigues especialitzades o viatjar a Sicília.

  1. Hola Jordi. He estat quatre vegades a Itàlia, sempre a la Toscana (on encara em queda tant per descobrir!!), però les teves cròniques m’han decidit a visitar, tant aviat com pugui, aquesta altra part d’Itàlia que desconec. Quan ho faci, no dubtis que recuperaré algunes d’aquestes lectures com a manual de viatge. També segueixo amb atenció les teves crítiques sobre vins. Has parlat del Vilossell? Una abraçada.

  2. Bones Jordi, mirant el teu bloc, he vist uns post sobre un viatge que has fet a Sicilia, curiòs , aquest estiu marxem a Sicilia, serà la tercera vegada que estic a Itàlia, i la primera al Sud.
    Vec, tal i com em pensava que serà un gran viatge, com tu contes, marxem Girona – Trapani, després farem Agrigento, Catania i Palerm, ja contaré que tal.
    Alguna recomanció per part teva,.. la veritat és que no les tinc totes això d’anar al sud d’itàlia…….

    Salutacions ….

    http://www.albertarque.blogspot.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!