JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

29 de juliol de 2015
0 comentaris

Pujada de Salau 2015. Descobrir Occitania per al catalans i ibers del sud és reconèixer-nos, trencar fronteres i llibertat europea.

carte-regions-comite-balladurcarte-france-regionEntenc i observo que els romanç nabarrès, aragonès i català baixaren del nord amb la marca hispànica i son anteriors al castellà. Castella no existia que ja hi eren. El gascó de l’actual Aquitània seria l’antecedent de nabarrès i de l’aragonès. Els llenguadocià i el provençal en serien del català. Els parlars romançs de la cristianitat del nostre nord serien la mare dels parlars i llengues filles del sud del Pirineu. Aquest nostres i immediats nord i suds som una mateixa civilització construida i constinuació d’una de vella anterior, ibera en digueren els grecs i els romans, passada – passats tots – per l’imperi romà.

Observem la pluralitat de nacionalitats i regions de la República Francesa. Repasseune la diversitat i pluralitat cultural i històrica.

Els món occità de la república francesa el formen les regions enunciades en el segon mapa amb els noms de Limousin, Aveiron,Provença, Llenguadoc roussillon, Midi Pirineus i Aquitània.

Dels 95 departaments de la França metropolitana 31 son Occitània o llengua d’Òc dos dels quals son el Pirineu Atlàntics ( Baixa Nabarra i euskadi Nord ) i el dels Pirineus Orientals ( cinquena província catalana ) que hi son ajocats.

Cristian amb  Núria bayó a salauoil

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!