VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

23 de març de 2014
0 comentaris

El millor alcalde del món, diuen

Un record per a Iñaki Azkuna, alcalde de Bilbao, mort la setmana que avui acaba. El millor alcalde del món, segons va dictaminar un organisme segons criteris òbviament discutibles. Els ciutadans de la capital biscaina sí estaven d’acord amb aquest títol i així ho corroboraven cada quatre anys.

La relació d’Azkuna amb el transport de la seva estimada ciutat és important. Extrec les informacions del web treneando. Iñaki Azkuna va dirigir la societat Bilbao Ría 2000, que tanta importància va tenir en la dinamització de la ciutat, de la qual el transport públic era i és peça essencial. Va soterrar els traçats urbans del ferrocarril (FEVE i RENFE), és l’alcalde que va recuperar el tramvia (l’Euskotran), va ser determinant perquè el govern basc aprovés la tercera línia de metro i va pressionar el ministeri espanyol de Foment per agilitzar les obres de la denominada Y basca (el traçat del TGV per Euskadi).

Azkuna va protagonitzar en certa ocasió una petita picabaralla político-simbòlica. El govern socialista espanyol va decidir canviar el nom de l’estació d’Abando de Bilbao pel d'”Intermodal Abando-Indalecio Prieto”. La dedicatòria a Prieto s’explica perquè aquest polític, quan era ministre de Foment a la II República, va planejar crear a Bilbao la primera estació intermodal. Azkuna, militant del PNB i en desacord amb aquesta decisió unilateral, va declarar que “els llocs emblemàtics (Abando) han de romandre amb la seva denominació històrica i no han de portar cap nom afegit” i que l’estació no canviaria de nom “almenys per a aquest Ajuntament”.

Geni i figura. Defensant la ciutat, com ha de ser. El millor alcalde del món.

[Imatge: Azkuna, a la dreta, amb una gorra de ferroviari; treneando.com]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!