VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

19 de gener de 2013
0 comentaris

De la biblioteca (3): noms d’estacions

Josep Maria Espinàs: Els noms de les estacions del Metro. Transports Metropolitans de Barcelona, SA (SPM). Barcelona, 1988.

En estricte ordre, començant per la primera estació (Avinguda Carrilet) de la línia 1, el gran Josep Maria Espinàs explica el significat del nom de cada estació del metro barceloní. Mentre que uns responen a persones, llocs o fets històrics ben coneguts (Catalunya, Navas de Tolosa, Jaume I, Joan XXIII, Passeig de Gràcia, Barceloneta…), d’altres ho són molt menys: quants dels usuaris que pugen o baixen cada dia per l’estació respectiva saben que Urquinaona era un bisbe o que el baró de Viver fou alcalde de Barcelona? Què carai deu voler dir Fontana?

Cada article va il·lustrat amb fotografies antigues o actuals relacionades amb el motiu amb què l’estació va ser batejada. Hi podem veure, per exemple, el baró de Viver, de qui abans parlàvem, visitant les obres de l’estació de Rocafort (cavaller català medieval, per als que no ho sàpiguen) o un desconegut passeig de Maragall (el poeta, no el seu nét) a principis de segle.

Un llibre amè, sense grans pretensions, que aspira, com diu la contraportada, a “fer reviure una llarga sèrie de persones i fets que formen part del patrimoni col·lectiu i que les estacions del Metro han recollit, incorporant-los a la vida quotidiana de la gent”. El pròleg és de la recordada Mercè Sala, la presidenta de TMB, editora de l’obra.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!