VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

29 de febrer de 2012
0 comentaris

Un dia que no és com els altres

Avui és 29 de febrer, aquell dia diferent, aquella propina amb què el calendari ens obsequia cada quatre anys i que dóna lloc a algunes curiositats.

La més coneguda, és la de tota aquesta gent que va néixer un dia com avui. Representen aproximadament un de cada 1.460 naixements. Quan celebren l’aniversari? Uns, l’1 de març cada any, però això no té gràcia, i altres, el 29 de febrer però només cada quatre anys, fet que els proporciona un fals rejoveniment: tenir seixanta anys i celebrar-ne quinze no deixa de ser una mena de lifting autoenganyós.

No tots els múltiples de quatre són de traspàs, que és la manera més catalana d’anomenar els anys de 366 dies. Hi ha una excepció a la regla (els anys acabats en 00 no divisibles per 400), introduïda durant la reforma gregoriana com una correcció al calendari julià: el moviment dels astres i el temps oficial mai no van sincronitzats del tot.

Quins esdeveniments històrics van passar un 29 de febrer? Copio d’El Punt-Avui i de la inevitable Viquipèdia. Tal dia com avui va néixer el compositor Gioacchino Rossini (1792, a la imatge), van concloure les obres de perforació del túnel de Sant Gotard (1880), es va aprovar la primera constitució txecoslovaca (1920), Allò que el vent s’endugué va obtenir vuit òscars (1940) i hi va haver el terratrèmol d’Agadir (1960).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!