VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

20 de febrer de 2012
0 comentaris

La por a la por

El cicle de conferències sobre personalitats del segle XX a CaisaFòrum Tarragona ha arribat, de la mà del professor Culla, al seu equador amb la figura del president Franklin Delano Roosevelt.

En el canvi de mil·leni, aquest polític va resultar elegit el més influent de tota la centúria i després de sentir la xerrada s’entén perquè. Roosevelt es va trobar una Amèrica (així s’autodenominen els nord-americans) prostrada per la depressió conseqüència de la crisi de 1929 i, per posar-hi remei, va emprendre l’intraduïble New Deal, una política intervencionista en matèria econòmia, laboral, social i en infraestructures. Més tard, l’entrada a la Segona Guerra Mundial va suposar la definitiva superació de la crisi.

Tot i això, el factor que més decisivament va contribuir a la recuperació d’aquella nació va ser el talant de Roosevelt, que va servir per recuperar la moral i la confiança dels nord-americans, des de la seva famosa frase “només hem de témer a la mateixa por” fins a les innovadores “xerrades a la vora del foc” que adreçava a la societat a través de la televisió de l’època, o sigui, la ràdio. Que les dificultats es poden superar ho va experimentar ell mateix des que se li va diagnosticar una poliomielitis que li va impedir de caminar bé de per vida.

Superar dificultats, confiança, no tenir por, sortir-se’n… conceptes ben necessaris en l’actual situació. Al debat posterior a la conferència, i quan ja semblava que ningú en faria esment, un assistent ha preguntat al professor Culla sobre les semblances entre la crisi del 29 i l’actual. La seva resposta ha estat dramàtica, en el sentit de que l’actual crisi ens enganxa amb un deute descomunal, que fa vuitanta anys no existia. Jo afegiria una altra cosa. El que sí existia fa vuitanta anys eren líders com Roosevelt. Avui, Angela Merkel no és ben bé el mateix, Artur Mas fa el que pot, pobre, i Mariano Rajoy… no em feu riure, que no en tinc ganes!

[Propera conferència, “Gandhi i la no-violència”, el dilluns 27 de febrer, a les 19 h., al CaixaFòrum de Tarragona]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!