VIA A VIA

El món del transport sobre vies i per cable. Bloc de Jordi Casadevall

25 de gener de 2012
0 comentaris

De les presons als hospitals

Aquest vespre, conferència “Les addiccions, vici o malaltia?”, al CaixaFòrum de Tarragona, impartida per Marta Torrens, del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona. A partir de la pregunta del títol, ha parlat de la falta de voluntat o de motivació de les persones drogodependents (les darreres innovacions en la investigació del cervell humà així ho demostren), de la influència dels diferents factors en el perill de les drogoaddiccions (des de la predisposició genètica fins a l’entorn social i des de la legalitat o no de les substàncies fins a la seva acceptació social), de les conseqüències de les addiccions (un llarg etcètera que inclou problemes familiars, socials, escolars, laborals, de salut, de mortandat…) i de les estratègies per minimitzar tot plegat (informació, teràpies, fàrmacs…).

Fascinant el problema de les drogues, que mereix ser tractat amb més calma en altres apunts. Per cert, en el capítol de preguntes a la conferenciant ha sorgit la qüestió de si internet pot ser considerada una addicció, al costat de la ludopatia, la bulímia o el sexe. Marta Torrens ha respost, molt atinadament, que cal ser prudent amb aquesta moda d’etiquetar-ho tot com una “addicció”, perquè correm el perill de banalitzar-ne el concepte. Tot i això, ha citat casos d’adolescents japonesos tancats durant anys a les seves habitacions sense altra ocupació que fer anar el teclat i el ratolí. Espero no arribar mai a aquest extrem…

La resposta a la qüestió clau sobre la possible legalització o despenalització de les drogues encara ha estat més interessant. Tot depèn des de quin prisma ho volguem veure. Des del punt de vista penal, buidaria les presons, però des del punt de vista sanitari, ompliria els hospitals. Tal com estan les coses, no sembla que avui per avui sigui oportú despenalitzar la mandanga, la farlopa, el cavall i la resta de substàncies proscrites. El debat, però, és sempre obert i així ha de ser.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!