ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Sobre eixamplar la base.

Predicció de resultats a la pregunta del CEO «Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?».

Respecte l’última enquesta del CEO, prevèiem un resultat del 48% que volen la independència i ha estat del 46,73%. Ja hem explicat que la resposta a la pregunta «Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent» ha de presentar, segons la teoria sociològica, un comportament oscil·latori. He fet la hipòtesi d’una mitjana de 46 i uns límits entre 41 i 50 %. Les oscil·lacions, tindrien una longitud d’ona, separació temporal existent entre dos punts l’estat dels quals és idèntic, de 24 mesos, 2 anys, 6 baròmetres, i una amplitud d’oscil·lació de vall a cresta de 9 punts.

Anem a fer la predicció pel proper baròmetre, tot afinant els càlculs.

Per tal d’evitar l’efecte de les oscil·lacions, agafarem els baròmetres entre dos punt equivalents, concretament entre 2014.2 i 2018.2. Suposarem una taxa constant d’increment dels valors, cosa que ens porta a una línia de tendència tipus regressió exponencial. Per aquest període calcularem, doncs, la regressió exponencial. Les dades són segons el CEO:


El diagrama:

 

 

La regressió exponencial segueix l’equació y=b*exp(a*x) , (si féssim d=e^a, tindríem y=b*d^x). Obtenim:


Nivell_Sí=46,03*e^-0,0000846x.
Sobre aquesta tendència introduïm el moviment oscil·latori:
y=nivell+Amplitud*sin((x*PI()/2)/(longitudOna/2)). Amb amplitud=9 i longitudOna=6.

Amb aquest model-equació tenim:


Per aquest proper baròmetre, sense el component oscil·latori els resultats serien: Sí, 45,97%; No, 45,36%; Abs, 8,51%.

Veiem com es dóna un molt lleuger avantatge del Sí, i sobretot,el que és més important, els (in)(de)crements reals són petitíssims: -0,01% pel Sí, -0.03% pel No, 0,39% per l’Abs.
Si no passa res d’extraordinari en el futur immediat, actualment no s’està ampliant la base d’una manera significativa i, per tant, esperar per fer efectiva la independència a ampliar la base, és en realitat optar per no fer efectiva la independència, si més no, en el present i en el futur proper.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent