ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Publicat el 3 de març de 2017

L’eix social i altres variables.

Anem avui a presentar l’encreuament dels aplecs segons els dos eixos identitari i social amb les diverses variables de l’apunt anterior, tot donant prioritat a l’eix social:

Igual que amb la prioritat a l’eix identitari de l’anterior apunt, anem a repetir la taula donant ara un 1, si el valor de la casella se situa per damunt de la mitjana i un -1, si se situa per sota de la mitjana. Sumem aquests valors dividint la taula per l’eix dreta (de ESDT a CTCN) – esquerra (ESEM a CTER).

A diferència de donar prioritat a l’eix identitari, on totes les variables agafaven valors oposats per sobre i per sota de la mitjana segons la posició catalanista o espanyolista que declarava l’entrevistat, ara la cosa resulta més complexa. Hi ha 4 variables que agafen el mateix valor tant per la dreta com per l’esquerra: Confiança en els polítics catalans, Llengua pròpia el català, Nascut a Catalunya, Mira els informatius a TV3. Ara bé, això és perquè cada posició dins l’eix social (dreta-esquerra) es parteix per la meitat segons l’eix identitari, el qual agafa preeminència sobre l’eix social. Les variables que agafen valors diferents són aquelles en què l’eix social i l’eix identitari agafen uns valors que poden ser compensats l’un per l’altre sumant o restant dins el propi aplec, sense que cap d’ells tingui una preeminència total

El dibuix que tenim a partir d’aquestes variables és una població dividida en dues segons l’eix identitari i amb relacions complexes amb l’eix social. Per exemple, la confiança en els polítics espanyols (0-10) augmenta a mesura que ens desplacem cap a la dreta, peròve rebaixada pel desplaçament cap al catalanisme (CTDT agafa valor -1, desconfiança per sota la mitjana).

Quins escenaris futurs es dibuixen com a possibles a partir d’aquestes dades?. Hi reflexionarem en el proper apunt.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent