ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Cal lluitar per la majoria absoluta de vots

No ens podem conformar amb una majoria d’escons. Sense una majoria absoluta de vots serà molt difícil, sinó impossible una DUI, entre altres coses perquè serà discutida i no acceptada la seva legitimitat democràtica per tota la part no independentista. Aconseguiríem unir tot el vot del NO que ara es troba dividit entre unionistes radicals i terceres vies.

A més, els no independentistes tindrien, per primera vegada, arguments força sòlids. D’entrada la majoria assolida ho seria com a conseqüència de les lleis que deixaríem d’obeir, així doncs, tant bon punt declarada la pròpia sobirania, deixaríem de tenir majoria. A més, la superioritat ètica del procés sobiranista es veuria afectada ja que es basa en no deixar cap dubte sobre la seva radicalitat democràtica, en saber guanyar i en saber perdre resolent els conflictes sobre la base del lliure debat polític i el vot de la majoria.

Si només assolim una majoria absoluta d’escons ens veurem obligats a moure’ns cap a la sobirania en el marc de la Constitució del 78 i a continuar demanant un referèndum.

Per contra, amb una majoria absoluta de vots podrem moure’ns legítimament cap a al sobirania trencant el marc de la Constitució del 78 i construint un nou marc legal a partir de la nostra pròpia sobirania i cridar la resta de forces no independentistes a afegir-se al proces per acceptació de la voluntat general (en el sentit de Rousseau) que és la voluntat de la majoria èticament qualificada.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ètica, Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent