ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

La guerra dels sexes entre CDC i ERC.

Si una parella es vol mantenir estable i satisfeta en la relació que els permet assolir els objectius cal superar la guerra dels sexes.

Suposem dos jugadors CDC i ERC que per assolir la independència del seu país necessiten cooperar, anar junts. Ara bé, tenen gustos diferents (clàssicament a l’home li agrada la boxa i a la dona el ballet).

Per una banda, CDC vol la independència, però reduint al mínim la presència de la qüestió social (hegemonia classes mitjanes altes) i prefereix  llista única conjunta. (I-QS)

(discutirem més endavant, en un altre apunt, que fos realment una llista de la gent i, per tant, per qüestió numèrica poblacional, sense hegemonia de les classes mitjanes altes, i orientada a les necessitats de la majoria).

Per altra banda, ERC vol la independència, però també canviar a fons les polítiques socials (hegemonia petita burgesia i sectors classes treballadores) i prefereix llistes separades. (I+QS)

Si no van junts, si un tria un tipus de llista i l’altre un altre (l’un I+QS, l’altre I-QS, o al revés), si es barallen, no assoleixen al independència del país. Perden -1 cadascú.

Si van junts es guanya la independència amb guanys per un i altre (2,1) o (1,2) segons es realitzi finalment la pròpia opció més preferida o no.

Heus aquí la taula del joc. La primera xifra de cada parella correspon a ERC i la segona a CDC.

CDC

ERC

I+QS

I-QS

I+QS

(2,1)

(-1,-1)

I-QS

(-1,-1)

(1,2)

 

És l’estructura del joc anomenat guerra dels sexes sobre el qual hi ha abundant literatura. El joc no té estratègies dominants.

Per exemple, l’elecció del jugador (CDC) depèn de com n’està ell (CDC) de convençut que l’altre (ERC) vol la independència (sumar forces). Quan més vulgui la independència l’altre (ERC) més està en mans del primer (CDC). Quan més pugui fer creure l’un (CDC) a l’altre (ERC) que no convocarà eleccions (que no hi haurà independència) si no és sota les seves condicions, més pot imposar les seves condicions. Igualment, però al revés per ERC, on posa CDC ara ERC i al revés (clàssicament, si l’home que vol anar a la boxa junts, pot fer creure que abans d’anar al ballet ell es queda a casa perquè al ballet s’adorm i ronca, guanya)

Tal com hem plantejat el joc, aquest és simètric, té els mateixos guanys i/o pèrdues per cada jugador. Tot són catxes (farols), en realitat estan igual. Tot és fer veure o fer creure que.

En realitat pot molt ben ser que el joc no sigui simètric, que respecte a CDC, realment ERC rebutgi molt més la dependència i desitgi molt més la independència. Aleshores el números podrien ser:

CDC

ERC

I+QS

I-QS

I+QS

(4,2)

(-4,-1)

I-QS

(-4,-1)

(2,3)

 

En aquestes condicions, CDC pot anunciar que no es mourà de I-QS (Independència i poca Qüestió Social) i aleshores ERC ha de triar entre -4 i 2, i no pot amenaçar de passar a I+QS unilateralment perquè CDC perdria -1 però ERC -4. ERC, doncs, per amor a la independència, es plega a les condicions de CDC i obté 2, mentre que CDC obté 3, la seva millor opció. (Una altra cosa és que això a la llarga porta cap al trencament de la parella i, per tant, al fracàs del procés cap a la independència)

Ara bé, si això fos així i CDC actués d’aquesta manera, seria actuar com a empresa política en el mercat polític, lluny de la democràcia. Pura i simple corrupció dels sistema polític democràtic. Com seria també corrupció en el cas de les relacions de parella, basada en la desigualtat i el poder.

Si la parella es vol mantenir estable i satisfeta en la relació que els permet assolir els objectius (superar la guerra dels sexes), cal no entrar en la via de la competició, les catxes i la imposició, sinó en la via del canvi personal, del debat, de l’empatia i la col·laboració.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent