ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Rajoy, lider d’una banda local.

Hi ha qui defensa una negociació cap a una tercera via com la millor solució. En aquest moment, donades les situacions de cadascú (bloc sobiranista, PPSOE) precisament és tot el contrari, en aquest pols, el primer que “salti del cotxe o freni”, perdrà. Anem a analitzar-ho amb la teoria de jocs.

 

A la pel·lícula Rebel sense causa, Jimmy (James Dean) i Buzz (Corey Allen), líder d’una banda local, van a tota velocitat amb els seus vehicles cap a un precipici. El primer que, per no estimbar-se, salti del cotxe o freni, perd, serà considerat un gallina i renunciarà al favor de la noia, Judy (Natalie Wood).

Suposem que els subjectes (Mas, Rajoy) disposen de dues estratègies Cooperar (C), No-Cooperar (N). Això dóna lloc a quatre possibles finals CC,CN,NC,NN. Un ordre de preferències força habitual entre els subjectes en una societat de mercat és el que s’anomena de l’egoista. Donem el nom d’egoista al que té el següent ordre de preferències sobre aquests estats finals: NC>CC>NN>CN.

En els episodis que van portar a la Segona guerra mundial els anglesos consideraven que Hitler tenia aquest ordre de preferències i li enviaven missatges (concessions) de superar el NN i passar al CC; però Hitler no tenia aquest ordre de preferències, sinó un altre, aquest: NC>CC>CN>NN, anomenat del gallina. I entre dos gallines (CN>NN), si un es manté ferm en l’estratègia N, l’altre acaba agafant C, acaba frenant. Això pensava Hitler. Però els anglesos tenien com a preferència l’ordre egoista, era Hitler el gallina, i si els anglesos haguessin enviat missatges de fermesa a Hitler, aquest hagués triat C (no envair Polònia). I quan Hitler marcà clarament l’estratègia N, els anglesos ( NN>CN) triaren N, la guerra, segons el seu ordre de preferències.

Rajoy pensa que Mas es troba en l’ordre de preferències del gallina, però s’equivoca, Mas es troba en l’ordre de preferències de l’egoista; és Rajoy qui es troba en el gallina. Perquè el cotxe que condueix Mas no va cap al precipici, no li cal frenar; és el cotxe que condueix Rajoy que va cap al precipici, haurà de frenar o estimbar-se. Si Mas envia missatges de fermesa, de dignitat, que no frenarà, que no renunciarà a la consulta del 9N, Rajoy haurà de frenar o estimbar-se. Per contra si Mas entrés en les rebaixes d’estiu, no aconseguiria res, seria anomenat gallina i hauria de renunciar a la noia.



  1. En principi és tal com dieu en les estratègies politiques dels líders, però de fet estem en una variant més complexe, perquè tant Rajoy com també Mas, juguen altres partides per mantenir el lideratge entre els seus. Les preferències del públic de Rajoy, pel síndrome de l’odiós que s’està agreujant, són NC>NN>CC>CN amb la particularitat que el CC és viscut com un estat transitori que els seus líders tenen obligació de tornar a NC amb gran rapidesa, i en canvi les del públic de Mas, pel síndrome d’estocolm en vies de superació, són CC>NC>NN>CN que és una variant generosa de l’egoista per la qual del NC es passaria desseguida al CC. Per tant el punt de partida dels d’En Rajoy gràcies a la “Constitución del Reino”, és el millor i no s’ha de moure res i el repte és comprovar si es va a NN, que els agrada força quan representa que als d’En Mas els agrada molt menys i cometen l’error de no valorar que malgrat tot millora la situació actual. Rajoy com a líder ja està en el NN i no pot frenar, està obligat per mantenir el seu lideratge a estimbar-se i Mas està obligat a deixar-lo estimbar tot deixant clar que fora fàcil fer el CC que repugna al públic odiós, i atrau al públic generós. Rajoy no seria ben bé un líder d’una banda local, que més voldria, sinó un líder d’una banda malaltissa dominada per l’odi. Mas no és ben bé un líder d’una banda d’interessats, que més voldríem, sinó un líder d’una banda també malaltissa però relativament, amb components propis dels il·lusos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent