marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

18 d'octubre de 2018
0 comentaris

LA PARAULA INSUBORNABLE D’ANTÒNIA VICENS

Era molt tendre quan vaig sentir per primera vegada el Vals Núm. 2 de Dmitri Dmítrievitx Xostakóvitx i em va prendre del tot. En aquell moment no sabia qui era l’autor d’aquell estilet fet música que es feia endins i tocava fons per quedar-s’hi, i record que em costà molt esbrinar-ho. I en saber-ho, el rus s’incorporà per sempre al conjunt d’armelles que necessit tenir permanentment a mà per mirar d’anar peu fiter. Molts anys més tard, Stanley Kubrick em retornà la intensitat del vals en la seva pel·lícula “Eyes Wide Shut”.

Avui l’he tornar a sentir a la ràdio que em sol acompanyar habitualment mentre repassava la repercussió que ha tingut arreu el Premi Nacional de Poesia concedit a Antònia Vicens pel seu llibre “Tots els cavalls”, una obra certament extraordinària que mai no te l’acabes: com més hi entres, més panorames hi trobes; més gorgs per apamar; més tenasses per atendre.

Antònia Vicens, per a mi, és una referència permanent; una fascinació que no fa més que acréixer a mesura que aprofundeixes en la lectura de la seva obra i per això he estat contentíssim que li hagin concedit aquest guardó. I en llegir què diu sobre els presos polítics, el procés principatí i, en definitiva, sobre la llibertat, la raó per la qual escriu, es consolida la seva força. I t’adones novament i de manera definitiva que la seva paraula és insubornable. I que, per això, el seu mestratge literari i cívic, com més va, més extraordinari és.

I en acabar-se a la ràdio el Vals núm. 2 de Xostakóvitx, m’ha faltat temps per anar a cercar-lo i tornar-lo a sentir per trobar-li allò que estava segur que hi trobaria i, efectivament, ho he trobat. No tot està perdut, m’he dit.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.