marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

14 de juliol de 2018
0 comentaris

EL NOU PANORAMA DEL CATALÀ DE L’ALGUER

Dies passats, el Consell Regional de Sardenya aprovà una llei que dota de la màxima protecció possible el sard i les altres llengües parlades a l’illa, entre elles el català de l’Alguer. Mai en la història d’aquesta illa no s’havia legislat en aquest sentit. La llengua pròpia de l’illa de Sardenya és el sard, però en el nord es parla un dialecte del cors i al sud, a Carloforte, es parla el lígur.

Es tracta, per això, d’una molt bona nova per al català que, entre tanta informació substanciosa i transcendental sobre la persecució dels polítics independentistes principatins, no ha tingut el ressò que es mereix, però que cal atendre per la seva transcendència històrica.

A partir d’aquesta Llei i, sobretot de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua finalment aprovades, les famílies alguereses podran escolaritzar els seus fills en català o en sard, o en italià amb classes de català, amb la qual cosa s’assegura l’aprenentatge de la llengua pròpia de l’Alguer. A més, els catalanoparlants sards podran adreçar-se en la seva llengua a l’administració regional.

De la mateixa manera, pel fet que el català és “la llengua d’una minoria històrica”, s’ha de promoure en les produccions audiovisuals i haurà de ser present en un terç de la programació que sorgeixi del conveni entre l’administració sarda i el servei públic de ràdio i televisió, juntament amb el sard i les altres llengües de l’illa.

Sens dubte, s’obre un amplíssim panorama al català de l’Alguer que no fa més que enriquir la nostra catalanoparla, una nova que cal celebrar.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.