marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

19 d'abril de 2017
0 comentaris

VIURE ELS LLIBRES

Festejar els llibres, això és, viure’ls perquè omplis els carrers i places de pobles i ciutats ni que sigui en diumenge i dia del derbi futbolístic per excel·lència, és un deure que plau de complir. És clar que tots els dies són llibres –cada jorn hauria de ser d’un llibre, pel cap baix- i que malauradament, per molta festa llibrera, en general, la lectura segueix sent residual entre nosaltres i hauria de ser una activitat capital. Cadascú malda per viure cada dia –encara que no ens faci el profit que requerim- i això no obstant celebram el dia del naixement amb més o menys intensitat. Per tant, celebrem com cal la festa del llibre, Sant Jordi, el proper diumenge dia 23.
Comptat i debatut, tots som allò que hem llegit. Dit d’una altra manera, allò que no hem llegit ens marca amb almangra a l’esperit allò que hauríem pogut ser, fins on hauríem pogut arribar.
Aquests dies sovintegen les presentacions i les llibreries ja tenen pràcticament a punt els llibres que envairan els carrers. Igualment, la majoria de les novetats ja han tret el cap i les que encara no, posen a punt d’histèria editors i autors implicats.
A Mallorca, la Festa del Llibre s’espera des de fa molts d’anys, afortunadament, i sol congregar molta de gent. Enguany, en diumenge, les escoles no sortiran, com fan cada any, però els escolars han de sortir igualment amb els pares, o amb els avis, o amb els padrins, o amb els components de la colla.
Deia que aquests dies augmenten les presentacions de llibres, entre d’altres, els premis més importants que es concedeixen a Mallorca: els Ciutat de Palma i el Mallorca de novel·la i poesia. Els primers (la novel·la “Diable de Byron!”, de Joan Mas i Vives, i el poemari “La lentitud de la mirada”, de Joan Manuel Homar) es presentaran demà dijous dia 20, a la Biblioteca Municipal de Cort, a les 19h; i els segons (el recull poètic “Invertida”, d’Eva Baltasar, i la novel·la “La primera vegada”, d’Albert Fargas) divendres dia 21 a Can Alcover, a les 19,45.
I per acabar amb la màxima solemnitat els preparatius, l’Obra Cultural Balear, també el dia 21, a Can Alcover, a les 20h, té programat un Brindis literari amb autors i editors illencs que presenten novetats en aquest sant Jordi en diumenge.
Ens cal viure-ho.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.