marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

28 de febrer de 2017
0 comentaris

L’OU A LA PICA D’ESCURAR

Que a Can Gazà la normalitat perd les anses i la brúixola bé que ho sabem els que compartim amb els residents les seves cuites i comptades curolles. Diu el coc en cap, el nostre particular síndic Jaume Santandreu, que al casal s’hi concentren les terrisses humana més cruiades i la raó li passa per damunt. I d’aquests cruis en degota una realitat que té ben poc a veure amb la tangibilitat que marca la normalitat consensuada i que ja fa temps que s’ha fet amb el domini del territori gazanenc. Per ajudar-nos a entendre aquesta atmosfera esmunyedissa i mala de fènyer, l’equip de treball deim que a la casa pairal dels pobres més pobres de Mallorca, qui governa amb mà de ferro és el surrealisme.

D’aquests aires forassenyats sembla que no se n’alliberen ni els animals de criam. Ja fa setmanes que una de les nostres gallines, una de les més ponedores, provà de sortir del tancat per explorar el casal. No li feia res trobar-se amb els residents i, com si fos la reina del casal, clocant clocant, l’explorà de dalt a baix. Davant el seu esperit aventurer no costà gens posar-li nom: Dora, l’exploradora.

Posà el primer ou a la sala de baix, als espais antigament destinats als pagesos de la finca, en una estanteria on s’hi arrengleren llibres d’autoajuda. Es veu, però, que el lloc no li acabava de fer el pes i trobà la pica d’escurar, just davant la xemeneia que els vespres de fred arreplega un bon nombre de gazanencs. Un d’ells, en adonar-se de l’ou que na Dora havia posat a la pica, proposar als altres de fer-li un jaç de palla per amortir la gelor de la pedra, i cap d’ells no hi posà cap emperò. Enllestit el niu, la gallina hi posa els ous com si fos el millor indret del món.

Ara només hi manca demanar-li que s’afanyi a fer els ous de dos o tres vermells, que a Can Gazà és ben possible.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.