marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

3 de febrer de 2016
0 comentaris

CAL RECUPERAR ELS DRETS LINGÜÍSTICS DELS CONSUMIDORS ILLENCS

El 30 de setembre de 2014, el Parlament de les Illes Balears aprovava la Llei 11/2014, de 15 d’octubre, de comerç de les Illes Balears, que substituïa la Llei 11/2001, de 15 de juny, d’ordenació de l’activitat comercial a les Illes Balears. El Govern de l’impresident  Bauzá, fidel a la seva determinació d’exterminar la llengua pròpia de les Balears, tragué de la nova llei els drets lingüístics dels consumidors que, en la llei derogada, quedaven reflectits en l’article 8 que, textualment, deia:

Article 8. Drets lingüístics dels consumidors

1. En els establiments regulats en aquesta llei, els consumidors tenen dret a ser atesos en alguna de les llengües oficials de les Illes Balears, i no podran ser discriminats o atesos incorrectament per raó de la llengua oficial que emprin.
2. En els establiments al detall que disposen d’una plantilla laboral de més de tres treballadors, els consumidors tenen, a més, el dret de ser atesos en la llengua oficial de les Illes Balears que escullin.
3. La senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per als consumidors dels establiments oberts al públic han de ser redactats, almenys, en català. Aquesta norma no s’aplica a les marques, als noms comercials i als rètols emparats per la legislació de la propietat industrial.
En els termes que reglamentàriament es determinin, els establiments comercials informaran els consumidors dels seus drets lingüístics mitjançant la col·locació dels anuncis corresponents.
4. Les administracions competents promouran l’ús progressiu de la llengua catalana en les activitats comercials, com també en els rètols, símbols i distintius dels establiments comercials de les Illes Balears.

Com es veu, aquests quatre apartats no feien mal a ningú, llevat a la catalanofòbia de Bauzá i la conseqüent aversió a la personalitat de les illes. La llei que derogà l’impresident creava un marc legal que impedia les agressions contra el dret dels ciutadans a expressar-se en la llengua pròpia de les Balears. Ho demostra el respecte que les grans superfícies hagueren de mostrar aleshores envers el català.

Un cop recuperat i fomentat l’ús del català en l’àmbit de la funció pública de les Illes Balears, és hora de fer el mateix, i com més aviat millor, en un ámbit tan sensible com el del comerç.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.