marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

30 de juny de 2015
2 comentaris

EL ME SALVAT DE LA TRAGÈDIA. CAPBREU GAZANENC 41

La naturalesa és sàvia, diuen i ens prediquen, però de vegades actua de forma molt poc edificant, per usar una expressió amable. A Can Gazà, aquesta naturalesa, en el vessant humà, pren múltiples cares i caires; tants, que poques actuacions de la humana natura espanten els estadants i la seva eterna circumspecció. Tota manera, quan neix algun animal de la granja, sembla que allò que els queda d’emotivitat als gazanencs, fa de bres o niu a la nova criatura. I la densitat d’aquesta pell engallinada adquireix un gruix considerable quan un naixement acaba en drama, i per això deia que la naturalesa es comporta, adesiara, amb una brutalitat que es podria estalviar.

Fa dies, una ovella va parir dos mens, un mascle i una femella, però hi deixaren la pell, en el part, l’ovella i el me mascle. No cal buscar raons: no devia convenir, mormolava qui se’n cuida. Tanta mortaldat va fer estralls en l’ànim gazanenc i per espantar la ràbia, tots els esforços se centraren a salvar el me femella, que anava ben alisa. L’home dels ramats, avesat a veure i viure malastrugances com aquesta, no en donava res, per salvar-la, però vingué a bé que el seu ajudant, un gazanenc que feia de cambrer a Londres i que s’ha reconvertit en guardador reputat de xots i cabres, prengués el me com a fill d’ànima.

A força de biberons i abnegació ha aconseguit el miracle, en Quico, l’ajudant del cuidador dels ramats, i el menet femella ja camina i no abandona el seu salvador. Nom i tot, li ha posat, Júlia, en record d’una núvia que tingué fa anys i que deixà escapar perquè la cocaïna, aleshores, ho era tot, per ell.

Avui ha pujat amb ell al menjador i na Júlia s’ha estirat, acalorada, ben enmig de la sala, hom diria que presumint i tot de ser el me més agradós del món. I val a dir que al rostre d’en Quico també s’hi reflectia l’orgull de qui ha aconseguit esmenar els excessos de la naturalesa. Salvar de la mort, ni que sigui un me, disculpa aquestes arrogàncies.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Jo tambe en vaig salvar un. No hi ha res mes agraït que salvar un animalet com aquest. Ja ho crec que li ha donat vida i Il·lusió als seu benefactor. El teníem al pis a una terrasseta i quan el varem dur amb el ramat ell quedava al meu costat, no els seguia, jo era la seva mare. Doncs ara puc presumir d’haver criat cinc fills i un menet.

  2. Ni que sigui un me… O justament per això. Esperem no acabi cuinat damunt una taula mentre la resta festegen la seva mort amb ganivets i forquilles enlaire. Aquest me, i tots, presumirien si poguessin, de ser els més agradosos de tots. Llàstima que els altres humans que no són en Quico, se’l mirin només com un objecte de gula i no pas com a subjecte capaç de presumir, i de viure.

    Salut. Belén.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.