marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

23 de maig de 2015
0 comentaris

ALLÒ QUE ES FA PER AMOR A UNA CAUSA

Fa una pila d’anys, moltes qüestions, necessitats o afers que afectaven la comunitat o el barri on hom vivia es feien per amor (‘mor) de Déu. «Fer una cosa per amor de Déu», segons el Diccionari Alcover-Moll, vol dir: fer-la de franc per atenció a la pobresa del qui l’hauria de pagar. La veritat és que la segona part –atenent la pobresa de qui l’hauria de pagar- no es tenia gaire en compte, més aviat s’obviava. Els que tenim anys -més que els joves i menys que els vells- n’hem fetes tantes, de coses per amor de Déu, que gairebé no sabem actuar d’altra manera. Ara, se segueixen fent moltes coses –i per ventura les que més rèdits socials positius reporten- per amor de Déu, encara que no s’expressi amb aquestes paraules. El materialisme s’expandeix, sens dubte, però també es manté ben musculada la gratuïtat, allò que es fa per amor a una quimera.

Hi pensava ahir, en tot el que encara ara es fa per amor de tots, en el decurs d’un sopar de final de campanya electoral d’una agrupació d’electors del meu poble que omplí la plaça, l’única amb què compta la vila i que mereix aquest nom. Hi havia molta gent que pencava de debò i que oferia gratis et amore els seus sabers i les seves manyes per demostrar que encara hi ha causes i objectius que mereixen generositat extrema.

En complir la jornada de reflexió durant la qual els partits no poden demanar el vot, jo mantindré la correcció política i no diré de quina agrupació d’electors es tractava. Sí que puc dir que era a Bunyola i que les sopes que vaig assaborir eren bones de bon de veres. I no en parlem de les platerades de dolços fets pels familiars de la candidatura. Com que tot estava fet per amor de Déu, no feren pagar res però passaren bacina per poder contribuir a cobrir despeses, que els proveïdors no solen actuar amb tanta generositat.

Retornant a l’Alcover-Moll, «Donaven s’aigo per amor de Déu», vol dir que plovia molt fort. L’agrupació d’electors que convidà a sopes ahir a Sa Plaça de Bunyola en donà tanta, d’aigua, entesa com a iniciatives favorables a la bunyolitat més neta, oberta i entera, que necessàriament veuran recompensats tots els seus esforços fets per amor de Déu i de Bunyola, i el nom del proper batle bunyolí començarà per A i el seu primer llinatge en B.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.