marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

21 de maig de 2015
0 comentaris

MOSSÈN BARTOMEU OLIVER I AMENGUAL

Mossèn Bartomeu Oliver i Amengual (Sencelles, 1903-1993) es va fer soci de l’Obra Cultural Balear el 29 de gener de 1963, quan encara no feia un mes de la seva fundació. Els iniciadors de l’aventura civicocultural el convidaren a fer-ne part i ell no ho dubtà gens. D’aleshores i fins que morí, dedicà a l’entitat molts d’esforços personals i econòmics.

La seva condició de capellà va ser clau en la introducció del català al culte de l’Església de Mallorca. El Concili Vaticà II va introduir les llengües “vernacles” en els actes litúrgics a partir del 7 de març de 1965. Un any abans, l’OCB ja havia editat l’opuscle “Missa per l’espòs i l’esposa i misses de difunts”, que es va regalar als seus socis i a totes les parròquies i convents de frares de Mallorca. La participació de mossèn Oliver també va ser molt activa en l’edició dels 5000 exemplars de l’Ordinari de missa -el text de Montserrat- que l’OCB va fer imprimir el gener de 1966 i que va ser repartit a totes les esglésies de Mallorca.

De mossèn Bartomeu Oliver se’n poden destacar molts caires, però els que fonamenten la seva personalitat aclaparadora són la dedicació afanyosa a la docència, en primer lloc. Seguidament, les hores incansables que destinà a l’estudi de la vila de Sencelles i a la investigació, sobretot de l’activitat agrària. I finalment, el seu agosarat i indeclinable activisme lingüisticocultural. Per això, l’any 1987 l’Obra Cultural Balear decideix posar el seu nom a un dels premis 31 de Desembre, el que distingeix una activitat cívica (de dinamització cultural, de recuperació lingüística, de revalorització de la cultura popular, etc.) desenvolupada en un determinat àmbit territorial o social, o el treball que contribueixi a la recerca o millor coneixement d’aquest àmbit.

Cal conèixer l’obra de Mossèn Bartomeu Oliver tant a Sencelles, el seu poble, com a Mallorca i a la resta de territoris de parla catalana. Cal saber qui era i què volia; la seva profunda convicció, el seu coratge a prova de les més adverses contrarietats i la seva determinació a l’hora de voler prestigiar la nostra llengua i cultura.

Per això, és molt benvingut el llibre “Mossèn Bartomeu Oliver de Sencelles. L’autèntic militant en defensa de la cultura” que, a cura de Joan Colom i Ramis i Jordi Llabrés i Sans, han editat la Fundació que porta el seu nom, l’Obra Cultural Balear i l’Ajuntament de Sencelles. Un text que recull sis treballs sobre la seva vida i obra.

Ara mateix, quan ressorgeixen els atacs i les invectives més furibundes contra la nostra llengua i els seus parlants, ens calen títols com aquest que ens poden inocular les conviccions i la fermesa necessàries per fer valer netament i clara allò que som i, sobretot, allò que volem ser.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.