marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

27 de novembre de 2014
0 comentaris

PRESENTADA LA COMISSIÓ CÍVICA DEL “TRICENTENARI 1715-2015. DEL DECRET DE NOVA PLANTA AL DRET A DECIDIR”

Avui, dijous, 27 de novembre, a Can Alcover-Espai de Cultura, s’ha presentat públicament la Comissió Cívica del “Tricentenari 1715-2015. Del Decret de Nova Planta al dret a decidir”. Hi han pres part alguns dels seus membres: Jaume Mateu, Bartomeu Mestre, Carles Amengual, Pere Morey, Gabriel Janer Manila, Josep Valero, Jaume Corbera i Josep Muncunill. La Comissió, formada per coneixedors de la matèria, té com a finalitat recordar i divulgar el coneixement d’un fet transcendental que va capgirar, de manera traumàtica, el curs de la nostra història i del que, a nivell popular, se’n saben i se’n recorden ben poques fites. Amb aquest objectiu la Comissió organitzarà una sèrie d’activitats durant l’any 2015 per recordar els efectes de la Guerra de Successió a Mallorca.

Per Jaume Mateu, l’objectiu del programa d’actes és donar a conèixer a nivell popular els fets que varen dur a la Guerra de Successió i els efectes que varen tenir a Balears. En concret, les conseqüències d’aquesta guerra en terme polítics (pèrdua de les institucions d’autogovern), econòmics (augment exponencial de la pressió fiscal), socials (repressió política i militarització de la societat) i culturals (marginació de la llengua i la cultura pròpies). Mateu ha remarcat que aquesta recuperació de la memòria històrica té com a objectiu, com el títol indica, fer que la societat prengui consciència perquè pugui recuperar el que va perdre, tot exercint el seu dret a decidir el seu futur. El president de l’OCB ha remarcat que la Comissió està formada per persones de diferents perfils professionals i acadèmics, i que està oberta a la participació.

Bartomeu Mestre ha anunciat que la roda de premsa se celebra intencionadament la vigília del 28 de novembre, dia del 1715 en què es va publicar el Decret de Nova Planta de Mallorca. Ha recordat que durant aquests 300 anys hi ha hagut una ocultació premeditada de la història de la Guerra de Successió i dels seus efectes, que varen suposar l’expoliació fiscal, la unifomització política, una repressió molt intensa, la pèrdua progressiva de les institucions, el control de l’educació i un retrocés progressiu de la llengua mitjançant diferents decrets durant el segle XVIII. Mestre ha recordat la importància de la participació illenca en la defensa de Barcelona, una resistència que va evitar que la ciutat fos presa a sang i foc. Ha recordat que també en el cas de Mallorca hi va haver resistència i que es va haver de negociar una capitulació. De fet, al llarg de tot el segle XVIII trobam diferent exemples d’oposició a les noves autoritats, en fets com la defensa del català o de la figura del beat Ramon Llull.

Josep Valero ha recordat que la Constitució espanyola afirma que la sobirania és del poble espanyol sense tenir en compte que aquesta sobirania parteix d’un fet bèl·lic. I ha remarcat la importància de la recuperació, des de la societat civil, de la memòria històrica, única forma que la ciutadania prengui consciència dels seus drets en uns moments en què el model d’Estat torna a estar a debat.

Jaume Mateu ha explicat el programa d’activitats previst. En primer lloc, ha anunciat la propera obertura del lloc web www.1715tricentenari2015.cat, d’un Facebook i un Twitter de la Comissió, on s’allotjarà tota la documentació generada i tot el programa d’activitats. A més, durant les properes setmanes hi haurà la presentació d’un documental sobre la Guerra de Successió a Mallorca realitzat per Pere Sánchez. Així mateix, ha donat a conèixer el manifest del Tricentenari, que es llegirà a tots els actes del 31 de Desembre que organitza l’Obra Cultural Balear arreu de Mallorca. D’altra banda, el Calendari de l’Obra Cultural Balear de 2015 també estarà dedicat a commemorar aquest Tricentenari.

Mateu també ha informat dels actes fets i previts. La Comissió Cívica del Tricentenari ha col·laborat en l’organització de les conferències “Catalunya i la Guerra de Successió”, d’Agustí Alcoberro (21 d’octubre); “Els fets de 1715 a Manacor”, de Bartomeu Mestre (3 de novembre) o “Un episodi transcendental (i malgrat tot poc conegut) de la nostra història”, del mateix Mestre (19 de novembre). A més, també estan previstes noves conferències el 6 de desembre en el decurs del Seminari Blanquerna i el 28 de desembre a Campanet.

De cara a l’any que ve està previst tot un programa d’activitats de caràcter lúdic i divulgatiu: conferències, itineraris culturals als llocs significatius de la Guerra de Successió, la publicació de llibres, una obra de teatre, activitats per a centres escolars i exposicions d’indumentària d’època.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.