marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

15 de setembre de 2014
0 comentaris

REIXES AL CARRER

De la Diada de la Ve hi ha moltes imatges –a part de les fotografies aèries que volten gloriosament pel món- que restaran per sempre més en la memòria per l’impacte que em causaren. La que retorna una i una altra vegada és la gentada que omplia tots els racons del centre de Barcelona -l’indret on em trobava- a la una del migdia. Rius de persones amb camiseta vermella o groga passejant tranquil·lament i assenyada la il·lusió sota un sol rebent i una calor enfitosa.

En aquella hora migdienca ningú no tenia pressa ni necessitat de mostrar-se inquiet. Per això, de sobte, cada grapat de passes havies de deturar-te perquè un grup, per qualsevol motiu, feia una aturada i interrompia la marxa. Instintivament, miraves a dreta i a esquerra per esbrinar de forma immediata quina era la millor sortida d’aquell atzucac inesperat. I ho feies sense cap recança, sense convulsions, perquè el dia no ho permetia: era un diàs esplèndit, una diada alegre -i combativa, mestre Estellés- com unes castanyoles. Era el Dia V.

Davallant a pas de tortuga Portaferrissa, en la tercera o quarta estació provocada per aquestes interrupcions sobtades del curs del riu groc i vermell, em vaig trobar davant d’un reixat que tancava amb pany i clau un carreró. Estranya manera de tractar un pas públic, vaig pensar tot d’una. Aixecant la vista per saber a qui estava dedicat aquell carreró barrat vaig veure que era el carrer de Perot lo Lladre.

Significatiu: barrots per a la memòria d’un lladre que no ho era del tot o que ho era molt més. O incitació a la bandositat. Tanmateix, li agradaria molt poc al de Rocaguinarda veure el seu carrer entre barrots.

De segar barrots -i ben arran- també anàvem els de vermell i groc, sense agitació però amb certa pressa per poder decidir.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.