marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

13 de setembre de 2014
0 comentaris

LA COMODITAT PROVINCIANA DE MARIA SALOM

De la incredibilitat de Maria Salom, presidenta del Consell de Mallorca, no en dubta ningú, llevat dels seus, és clar. Ahir, en el discurs de la Diada de Mallorca, deixà clar que actua, governa i parla des del seu partit i només per al seu partit, i que ha reconvertit el Consell en un ens virtual i fantasmagòric. Recordem que la mateixa Salom que ara s’ufana d’haver “consolidat una institució nova, més sòlida econòmicament, més útil per a tots els mallorquins i per als ajuntaments, més social que mai, més honesta en la seva gestió i més transparent”, és la mateixa Salom que setmanes abans de prendre possessió del càrrec advocava per la desaparició del Consell perquè la considerava una institució carregosa per als ciutadans i inútil, en tenir un Govern de les Illes Balears.

En aquesta Diada 2014, és hora i bon moment per recordar que Maria Salom decretà el tancament de Televisió de Mallorca i Ona Mallorca perquè, atenent la Llei de Normalització Lingüística, emetien en català, que és la llengua històrica de Mallorca. Maria Salom va ser la presidenta que el 2011 robà a les entitats culturals i sociolingüístiques les subvencions que els varen ser atorgades el 2010 per fer front a un desnonament del Teatre Principal. És la mateixa presidenta del Consell que s’ha negat a retornar aquestes quantitats en haver ingressat una milionada no prevista provinent d’un IVA sobre treballs en el mateix Teatre Principal que el Consell no hauria d’haver pagat. Maria Salom és la presidenta que s’ha carregat els Premis Literaris Mallorca perquè eren en català, com cal i correspon. Maria Salom és la presidenta que manté a pa i aigua les inversions en cultura i que fa tot allò que pot, invertint-hi doblers de tots, per despersonalitzar Mallorca.

Aquestes accions tan contràries als mallorquins, a la seva llengua i a la seva cultura, formen part d’aquesta neteja de contingut del Consell de Mallorca, el veritable govern de l’illa amb el que la ciutadania de Mallorca s’hi hi hauria de sentir fortament lligat. I la increïble presidenta Salom allò que vol és que els mallorquins sentin el Consell com una Diputació franquista, és a dir, socialment fantasmal i políticament adscrita al Govern central.

I la prova de tot plegat es clou en aquesta afirmació categòrica de Salom: “A diferència d’altres diades, que ens mereixen el més absolut respecte, la nostra no és una diada de separació, sinó de definició, de renovació de la nostra personalitat en una Espanya on ens trobam còmodes”. Apa, ja està dit tot. Tota la Diada per poder dir això.

“Renovar la nostra personalitat” vol dir provincianitzar o colonitzar encara més Mallorca; folkloritzar la cultura; liquidar la llengua pròpia i premiar molt més un programa d’entreteniment televisiu que les colzeres que esquincen els nostres historiadors, assagistes i literats. Amb el respecte més absolut em deman perquè s’ha de premiar la Guàrdia Civil, per molt que faci 170 anys de la seva fundació.

A diferència d’altres diades, efectivament, la de Mallorca en mans de Maria Salom i el seu partit és una reverència solemne i llepaire als dictats capriciosos de la metròpoli.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.