marginàlies

Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de l’illa, de les lletres i de les vides mòltes

26 de juliol de 2014
0 comentaris

DOLCE FAR NIENTE

El dissabte és el dia de la setmana més divertit, com totes les coses, estats i circumstàncies que escapen del dualisme més estantís: no és totalment feiner ni se’l pot considerar festiu del tot, si és que no ets jueu. L’expressió “dissabte anglès” durant un temps era d’ús corrent i es referia a aquells dissabtes en què només es treballava fins al migdia. Donat que les vigílies de festa també eren/són dissabtes (bords en aquest cas), els “dissabtes piadosos” eren els que precedien els diumenges i el dia en què, quan els jornals passaren a ser setmanals, els treballadors cobraven la setmanada. Així, el dissabte horabaixa el jovent festejava i les botigues feien calaix. I els vespres sabatins, quan la seva alegria fa el ple, solen ser febrils sobretot per als actius més tendrals.

Els dissabtes, per tant, són propicis per no fer res, per practicar amb afany el dolce far niente, tot i que tocaria fer dissabte, és a dir, netejar la casa, una altra diversió pròpia d’aquest dia tan singular.

La feina cal que es programi perquè reti, els operaris o obrers no s’encantin i els ocupadors puguin fer duros a quatre pessetes, que per això estan. La droperia, però, no admet cap mena de planificació, si es pretén que ho sigui plenament, i per això, el dia més indicat per gandulejar a plaer és el dissabte. I més encara els dissabtes d’estiu en què la calor sí que fa bon dissabte i entra com el foc per qualsevol retxillera.

Així les coses, la millor manera de fruir intensament la diversió del dissabte és aixecar-te tard, mirar els titulars dels diaris que més et fan el pes encatxofat en el sofà de la sala i no creure’t res del que llegeixes, ans al contrari, somriure a plaer, com si il·lustrassis una fantasia, davant titulars com “El Govern de les Illes Balears no sap quina quantitat de doblers ha de reclamar a Madrid”, o “Els comerços de les Illes Balears podran retolar sense usar ni en castellà ni en castellà”.

L’imperi de la mandra impedeix la revolta: ja vindrà el dilluns per enginyar respostes i desplegar tota l’energia contra els tropells i abusos.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.