Memorandum

Jaume Vall

Maridatges. D’elevar l’esperit.

Obres d’art que ajuden a tenir sentiments que ens fan sentir millor. Sembla que després de comprovar la peripècia vital del protagonista del llibre, de la pel·lícula, haguem après alguna cosa il·lusionant sobre la condició humana.  La música d’algunes cançons  hi ajuda  molt.

Cal activar les neurones mirall i adonar-nos que es pot ser raonablement feliç. Encara que no existeixi la felicitat plena. Aconseguir unes espurnes de benestar psicològic, físic, material. Sentir la unicitat del nostre entorn, i atorgar un sentit a la nostra existència.

Només això. Tan fàcil. Tan difícil. “Ho he après / però encara no sé/ com és de difícil/ trobar l’alba cada matí.”

Sobre elevar l’esperit, intentar d’asserenar la ment. Inspiracional, com ara es diu.

 

Música: 

Trepitja fort.  Lax ‘ n ‘Busto . 2000   “Sigues més valent del que he estàt jo / doblegaràs la vida com un vaixell de paper” . Consell, desig i llegat que cedeixen els pares al fill. Perquè pugi sà, fort, segur.  No està gens malament. Potser millor i tot que alguna llibreta d’estalvi. Del seu disc “Llença’t” .

També Here comes the sun, George Harrison, 1969.  S’acaba l’hivern que s’eternitzava. Ve el sol, que ens donarà tebior al rostre i al cor. Una de les cançons que poden emocionar profundament. Una genialitat del beatl més estoic.

També: Over the Rainbow,  Lemon Tree, Bon dia,  Je veux, Hoy puede ser un buen día, Alegria, Shining Light.

Cinema:

Sunshine on Leith.   Dexter Fletcher 2013 .  Noi coneix noia. Noi està colat per ella i comencen a relacionar-se. Conflicte entre noi i noia. Resolució de conflicte. Final raonablement feliç.

Quants films no s’ajusten a aquesta trama? En el fons, com fa Woody Allen,  un artista sempre dóna volta als assumptes que el preocupen. I només hi ha una desena d’arguments que es trobin en una obra d’art. Tot són variacions, derivades d’això. I en això està la gràcia.

Musical que transita entre la ingenuïtat kitsch, i la  comèdia optimista malgrat el costat fosc de la vida. I es fa molt agradable de veure.

També : Take shelter, Forrest Gump, Labor Day, Serendipity.

 

 

Literatura:  

Essais.   Michel de Montaigne, 1558  , que té unes coincidències  amb Alain de Bottom , que té unes coincidències amb David Goleman, que té unes coincidències  amb Eduard Punset.  Acceptar la vida, les condicions físiques que ens envolten. Ser conscients que podem triar la llibertat de fer el que creiem més just. Viure plenament.

Potser no és el millor exemple d’elevar l’esperit per mitjà d’una obra de ficció en què el protagonista supera les dificultats per arribar a l’objectiu.  Però la lectura de les seves reflexions, de les seves acceptacions humanes, eleven la nostra ment fins a l’alçada d’una tolerància vital, que s’apropa molt al que podríem anomenar felicitat.

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per jaumevall | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent