Memorandum

Jaume Vall

Tot recordant l’11S , tot esperant el 9N

Estelades davant l'estrella
Estelades davant l’estrella

 

 

 

 

La nostra, molt més propera a la gent.
La nostra, molt més propera a la gent.

 

Tots els matisos!
Tots els matisos!

Recordem alguna imatge del 9N:

 

L'estelada davant l'estrella  (2)
L’estelada davant l’estrella (2)

 

Hola Europa, hola Món !!

Doneu la benvinguda a una societat de ciutadans responsables que ha decidit el seu futur en llibertat. No som ni millors ni pitjors que altres nacions europees. Tenim el nostre passat i el nostre present ple de persones dignes i fets admirables. I algunes actuacions vergonyoses per les que demanar disculpes. Més o menys com tots els països.

Però sobretot, continuem tenint una gent valenta, esperançada, compromesa per seguir fent bé les coses, pensant en el bé comú i en el bé dels nostres fills. I per això, volem un estat català que gestioni correctament els impostos dels ciutadans, que treballi per incrementar la prosperitat de tots ells, que vetlli per reduir les desigualtats socials, que acompanyi els grups de persones desafavorides. Volem continuar pertanyent en la Unió Europea, que ha garantit seixanta anys de pau al continent, que ha augmentat el benestar de les regions. Volem aconseguir el que ens assenyalava el poeta, fer el camí amb el “nord, on diuen que la gent és culta, rica, neta i noble, desvetllada i feliç.”

Aquest segle XXI ho estem aconseguint amb la l’empenta, la força de la raó, la mobilització pacífica de milers i milers de catalans que sense ressentiment cap els veïns, tan sols demanen obtenir el que han obtingut altres nacions al llarg dels darrers segles : Un estat propi, proper, just, pròsper que administri el recursos per al bé dels seus ciutadans lliures. No volem ser súbdits apocats, sinó ciutadans lliures. No som súbdits apocats, sinó ciutadans lliures. Reclamem un dret inalienable. La llibertat, llibertat personal i llibertat nacional. Reconegudes en la Declaració dels Drets Humans. Per viure plenament. Per enriquir Europa i el món amb la nostra riquesa . Per aportar-hi la nostra veu i el nostre llegat. Una manera catalana de canviar l’statu quo quan és millorable. Una manera pacífica, persistent, perseverant, inclusiva, il·lusionant, cívica, democràtica. La manera catalana, the catalan way.

Europa, Món, doneu la benvinguda a Catalunya ! Europa, Món, sigueu benvinguts a Catalunya!

Europe, World, welcome Catalonia ! Europe , World, welcome to Catalonia!

 

P.S.

Acabem de veure el procès viscut a Escòcia. La il·lusió per esdevenir estat independent, la votació, i el resultat negatiu (45% pel sí / 55% pel no). Res a dir. Democràcia , civisme…i transcedent. Per dues raons: la primera perquè malgrat el resultat advers, les promeses dels líders unionistes per convèncer els indecisos, ara les hauran de complir. I les promeses eren en el sentit de donar més autonomia política i més capacitat fiscal a Escòcia. Per tant, han perdut una batalla, però no han perdut la guerra. La segona raó de la transcendència del procès refrendari a Escòcia: a nivell europeu, i fins i tot a nivell mundial, el missatge exportat és que en el segle XXI, tot, TOT, inclòs la modificació de les fronteres, es pot produir mitjançant un procès pacífic, enlloc de resoldre-ho a través de guerres, violència i devastació. Si després de l’experiència escocesa, es pot reblar el clau, fer la consulta catalana el 9-N imitant el percentatge altíssim de participació i el civisme entre els dos bàndols, repeteixo, el missatge que es donarà al món serà ‘no cal la violència per decidir el futur d’una societat’. Tot es pot decidir per mitjà de la raó, la que sigui, raons del cor, raons del cap. Cal convèncer, seduir. Ja no cal vèncer i combatre.

Quin bon inici de segle XXI ! Enlloc d’una guerra mundial, una revolució política per mitjà de decisions democràtiques. The Scotish way, the Catalan way. Dues velles nacions europees han sacsejat l’immobilisme estatal per donar veu al seu poble per a triar el seu futur, per trasbalsar la Unió Europea burocràtica, i fer-la més coherent amb el seu lema “Unitat dins la diversitat”.

A veure si es confirma la creació d’uns Estats Units d’Europa, a través d’una diversitat europea lliurement escollida.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per jaumevall | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent