Memorandum

Jaume Vall

Maridatges. De l’Itàlia meridional

Avui viatgem cap al sud d’Itàlia. I ho fem amb bona companyia,  Sciascia, Benigni, Battiato.

 

Literatura:

Una història senzilla (Una storia sempliceLeonardo Sciascia,1989  .  Sicília, en un poble on no hi passen massa coses. Una trucada a la policia. Una demora per acudir-hi. Un mort. Dos, tres morts. Un món on algunes de les forces vives no són de fiar. Una història complicada. Un brigada amb poc currículum acadèmic però amb molt d’olfacte pagesívol. Sícilia. Un microcosmos. I l’autor, Sciascia, escriptor i polític, professor i agitador cultural. Una manera sòbria, senzilla d’explicar les coses. Sense artefactes acolorits. Amb ofici suficient per crear un món en menys de setanta pàgines. Un colós.

84-297-3118-0

Leonardo Sciascia

 

Cinema :

Johnny Stecchino  Roberto Benigni. 1991 .  Comèdia d’equívocs sobre la Màfia. Un pobre  lladregot és confós amb un capo perillós. Ja és costum en Benigni d’atrevir-se amb qüestions molt difícils, amb una mirada o bé irònica, o bé sarcàstica. Saludable, en tot cas.   Però també les referències  Divorcio all’italiana, Pietro Germi, 1961 ;  Caro Diario, 1993 de Nani Moretti, o Novo Cinema Paradiso ,1988 de Tornatore.

Roberto Benigni

Johnny Stecchino

 

 Música:

La stagione dell’amore. (La estación de los amores, en espanyol).  Franco Battiato.1985.  Battiato, nascut a Catània, Sicília. Artista eclèctic i polifacètic. S’ha envoltat de gent molt vàlida, músics, filòsofs, per compondre cançons força originals en tots els sentits. Potser no és la classe de música que un espera sentir pensant en l’illa siciliana.  No hi ha massa folclore, i si molt d’atreviment i modernitat. De fet, ell va establir-se a Milà.  Té una discografia extensa. Al començament es mou en la música i l’ambient underground, transgressor. La consagració li vé amb el  disc de títol La voce del Padrone, el 1981. (Però no es tracta del capo, sinó una ironia sobre la discogràfica  His Master’s Voice, La voz de su amo.) Va ser un èxit, i contenia les cançons Bandera Blanca, Centre de gravetat permanent, entre d’altres.

Franco Battiato

L’estació de l’amor



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per jaumevall | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent