BONA VIDA

Jaume Fàbrega

26 de febrer de 2007
0 comentaris

NACIÓ I DEGLUCIÓ ESPANYOLA

LA FORMA DE SER ESPANYOLS- TAMBÉ EN CUINA- ÉS SER REGIONALISTES I OBLIDAR L´ESPAI COMÚ DE LA LLENGUA

Per a alguns la nació és Espanya. Per a regionalistes  de baixa intensitat i els espanyolistes (com podem veure a Catalunya Ràdio) ho és només el Principat. Per a qualsevol persona mínimament culta, la nació culinària de catalans, balears i valencians són els  Països Catalans. I això ho deia

Josep Pla!. Com amb la llengua, o ens salvem tots junts- com la mata de jonc- o desapareixem deglutits per

la totpoderosa Espanya, més desitjosa que mai d’ acaba de fer  fer desparèixer  la diversitat, de coure  les altres nacions en una olla podria , un "cocido", només espanyol. Tot estrafent Nebrija, que va dir, respecte del castellà, que la llengua és companya de l’ imperi (i a fe que Espanya  ens ho han fet saber), podríem dir el mateix de la cuina en relació a Catalunya i Espanya. Mentre vàrem ser un poble independent- durant l’ època de la Corona  de Catalunya i Aragó -, la nostra cultura va ser una de les peoneres a Europa en l’ art del menjar i la literatura gastronòmica.  Alguns dels primers tractats europeus de cuina, pastisseria, bones maneres, dietètica…en una llengua romànica són en català, i a

la Baixa Edat Mitjana la cuina catalana es va expandir a Itàlia i a Europa.

Més tard l ‘anomenada "Decadència", aparellada a la pèrdua de la sobirania i a l’ ocupació espanyola, fa que aquesta literatura gastronòmica- abans reial i dirigent- quedi limitada a manuscrits d’ escassa circulació, escrits per frares, com Fra Sever d’ Olot, Fra Francesc Roger, de Menorca, o

Jaume Martí i Oliver, de Mallorca. La Renaixença, de nou, ens aporta la lletra impresa: La cuynera catalana, Ferran Agulló,

Ignasi Domènech, fins a l’ esclat de Josep Pla.  Quan hi ha literatura, és clar, hi ha cuiners: de Mestre Robert, estrella de la cuina catalana del s. XV arribem a les estrelles actuals:

Santi Santamaria, Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!