BONA VIDA

Jaume Fàbrega

18 d'agost de 2019
0 comentaris

Crema de porros, Vichyssoise i Porrada

CREMA DE PORROS

Vichyssoise

Aquesta deliciosa crema de porros és tan popular- s’ en troba d’ envasada en tetrabrik- que ja valdria la pena anomenar-la vixissuà (o un nom similar). Aquest nom suggereix la relació d’ aquesta crema amb el famós centre termal de Vichy, a la regió francesa del Borbonès. I , no obstant i això, aquesta sopa freda va ser creada per un xef en un restaurant nordameircà. El seu nom complet és “crème vichyissoise glacée”, en francès i “ice cream soup of Vichy” en anglès. El seu creador es deia Louis Diat, i era un cuiner francès que treballava als Ritz-Carlton Hotel. El nom li va posar no perquè es faci- necessàriament amb aigua de Vichy-, sinó perquè ell havia nascut en aquesta població.

El porro és un ingredient propi de les sopes i escudelles: als Països Catalans sempre n’ hi hem posat, però no tenim cap sopa monogràfica amb aquesta arrel, com la tenen els gal.lesos  o els bascos (porrusalda, una sopa amb patates, porros i bacallà). Cal dir que també alguns cuiners el fan servir per als sofregits, en substitució de les cebes o les escalunyes (chalottes). No obstant si que hi ha una crema de porros en la cuina catalana medieval, la Porrada, com explico al meu llibre “La cuina medieval i renaixentista. Mores, jueus i cristians”.

Ingredients

1 manat de porros (de 10 a 12)

4 patates petites

½ l d’ aigua o brou de pollastre,

1 l de llet

sal

Elaboració

Feu bullir les patates, pelades i trossejades,  i els porros, sense la part verda, almenys una mitja hora. Passeu-ho per la batedora, proveu-ho de sal, deixeu-ho refrigerar unes hores i serviu-ho.

Notes

Hi ha qui fa rossejar els porros amb mantega i qui ho afina amb nata o crema de llet. Hi ha qui només ho bull amb brou, o només aigua. Jo, particularment, ho faig amb aigua i llet- meitat i meitat-, però no amb brou de pollastre. Ho decoro amb trossets molt menuts de la part verda del porro una mica bullits; hi ha qui els sofregiex.També hi van bé els cebollins (ciboulette). Per a una versió no vegetarian s’ hi poden poar flcos de pernil.

Seguint els principis de la vixissuà es fan altres cremes, de carbassó, de poma, de meló, etc. En tots els casos es tracta de sopes cremoses – lleugerament espesses- que es mengen fredes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!