XIULETS OFEGATS
Els xiulets són les faves molt tendres quan comencen a sortir just després de la florida, i es mengen amb tavella. També se’n diuen borratxets (Montsià i Baix Ebre) i bessons de fava (Mallorca). Al País Valencià, en l´estadi de flor, també són coneguts a la Marina, i es fregeixen, se’n fan truites…
Ingredients
3/4 de kg de xiulets (aproximadament)
aigua
sal
1 ceba
2 alls (millor tendres)
1 tomàquet (opcional)
julivert
1oo g de cansalada
Elaboració
Agafeu als xiulets o faves tendres amb tavella, traient-ne si en tinguessin, els fils, i bulliu-los mig quartet amb aigua i una mica de sal, a fi que perdin l’amargor.
Poseu en una cassola o olla (millor de terrissa) al foc amb oli i trossets de cansalada. Feu-hi sofregir una ceba tallada fina, així com alls, julivert i tomàquet (si n’ hi poseu) tot picolat . Un cop s’hagi acabat de fer el sofregit, afegiu-hi els xiulets. Banyeu-ho amb una llossada d’aigua i deixeu-ho coure tot junt durant uns 10 minuts, amb l’ olla tapada i sacsejant-la.
Notes
Aquest plat guanya si es fa amb alls i cebes tendres. Particularment prescindeixo del tomàquet.
També és molt bo afegir-hi suc de confitat i porc confitat (costelló, llom, botifarra, etc.).A Mallorca hi posen botifarró, sobrassada, etc., així com menta, fonoll fresc, sajolida, etc. També una patata i carxofes. Igualment s’ hi poden afegir pèsols.
També es poden fregir a la paella, sols, amb alls tendres, amb cansalada, pernil, etc. o fer-ne una truita o uns ous remenats.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
ahir vaig collir xiulets molt tendres ,els vaig escaldar i em vàren quedar de color negre!
això és normal?