BONA VIDA

Jaume Fàbrega

14 de març de 2017
0 comentaris

GALETES I PASTES SEQUES, L´EXCEL.LÈNCIA CATALANA

GALETES ASSORTIDES: EL GUST DE LA VARIETAT

“Galetes variades” o assortiment de galetas, “surtido de galletas”, “biscuits assortis” (francès) “Gebäckmischung” (alemany), “assorted biscuits” (anglès), “assorted cookies” (anglès americà), “biscotti assortiti” (italià), “biscoitos sortidos” (portuguès), “bisküvi” (turc) i moltes altres llengües, ens indiquen la difusió internacional d’ aquets amable producte, en forma de capsa de galetes (de cartró o de llauna). Sovint capses molt boniques de llauna però generalment de cartró però cada cop amb presentacions més acurades. Ple meu compte, en tinc una bona col.lecció, procedents de tot el món (buides, és clar!). Em considero, doncs, un “expert galetaire” (amb perdó per la immodèstia). Des de les espanyoles Cuétara, passant per les Nabisco nordamericanes, les Cadbury angleses, les Walker escoceses, les Destrooper belgues o les Trias o Birba catalanes, hi ha tot un món ple de formes imaginatives, gustos diferents i, sobretot, varietat.

Les galetes són parentes de les pastes seques; de fet hi ha poca diferència, però aquestes darreres solen ser més artesanes, confecionades per les pastisseries- jaumets de Sant Hilari, carícies de Ripoll, Capricis d’ Amer, rocs de Tossa de Mar, esculls de l´Escala, etc.

Podem definir la galeta com una mena de petita pasta seca que no pot tenir- en general- més d’ un 5% d’ humitat: per això, en algunes llengües, s’ anomenen bescuits, fent referència a les antigues “galetes” dels mariners que es coïen dos cops, a que quedessin ben secs per a la seva conservació.

Per tant, allò que defineix la galeta és que han de ser cruixents. Per això comencen a escapar-se d’ aquesta categoria pastes o galetes més toves com les de mantega, les que duen molta xocolata (una moda moderna), les farcides amb melmelada o algun altre farcit dolç, etc.

Ja que han  sortit les galetes de mantega,de les quals, com és sabut, les més famoses del món són les daneses, i e les qual, també s’ ha dit que són les millors pastes seques del món, sense negar la seva qualitat-, personalment trobo que són avorrides. A més, han de competir amb altres famoses galetes de mantega, com els palets bretons o els shortbreads escocesos (que m’ encanten). Però si allò on hi ha pèl hi ha alegria, allò on hi ha varietat encara n’ hi ha més. L´avantatge de l´assortiment és que tothom hi pot trobar la seva galeta preferida i, a més, com cada marca té les seves especialitats, ens permet fer descobriments.

Les galetes assortides es fan amb farina- els alemanys i els escocesos també fan servir altres cereals, com ordi-, oli, llard o mantega (o greixos hidrogenats, una mica perillosos per la salut; també solen contenir lactosa, lecitina de soja),llet, ous,fruita seca (avellanes, ametlles, pistatxos, anacards, macadàmies…), fruites dessecades (taronja, nabius, coco…), xocolata (negra, amb llet i blanca), caramel, pralinés o pastes d’ avellanes o ametlles, etc. Pels que fa a les formes, amb la contant que sempre són petites i planes- de la grandària d’ una hòstia-, poden ser quadrades, allargades, rodones, en forma de barra, estrella, polígon, rosquilla, etc. A Bèlgica i a la Gran Bretanya destaquen les extra thin, molt primes.

Hi ha també galetes assortides “monogràfiques”, és a dir, fetes amb una sola classe de pasta: les de mantega a l´estil danès, les de pasta de full o les de wafer (neula) alemanyes. També gairebé monogràfiques són les exquisides florentines belgues, amb xocolata , ametlles i altres fruits secs.

Però el bonic és trobar-se amb una capsa de galetes amb crocants, cubans o neulets, teules, ventalls, wafers o bòers amb vainilla, coco o xocolata, digestives o maries, ametllats i tantes d’ altres, que a vegades són la creació especial d’ alguna casa important (com les Trias)..

 

Les meves preferències:

-Catalunya: galetes Trias (el top)

-Galetes Birba, de Campordon

-Escòcia: galetes Walkers

-Anglaterra: galetes Cadbury

-Bèlgica: galetes Destroopper (el top)

Estats Units: Nabisco De Luxe assorted cookies

Excel.lents en la relació qualitat-preu:

Galetes Gourmet (Premium Gëbackmischung) Lild

També destaco: Galetes de l´Espluga de Francolí; galetes Graupera, de la Bisbal; galetes Alt Empordà, de Figueres (Forn Comtal;del tipus pastes seques)

Galetes de Castellfollit de la Roca

Altres: galetes de mantega (shortbreads escocesos, palets bretons…); florentines (a base de xocolata, caramel i fruits secs), pasta fiora italianes, franceses…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!