BONA VIDA

Jaume Fàbrega

23 de gener de 2017
0 comentaris

GIRELLA, HAGGIS, OSBANE, CHIRETA…

GIRELLA I HAGGIS, D’ ESCÒCIA A CATALUNYA, PASSANT PEL MAGRIB

 

La girella és una  preparació del Pallars i l´Alta Ribagorça, una mena  d’ embotit o farcit a base de xai. Aragó rep el nom de chireta.Té com a ingredients principals l’arròs i els menuts (tripes, freixura, cap, cor) del corder (xai). El farcit- en l´estómac del corder – es lliga amb arròs, ous i sol incloure també cansalada, pa, julivert i pebre, a part de la sal corresponent. Després es bull. A les carnisseries d’ aquestes comarques de muntanya se sol trobar correntment, tot i que havia estat a punt de desaparèixer.

Al Pont de Suert té lloc cada any la Fira de la Girella on s’ elabora la girella en directe i es pot degustar.S’acostuma a menjar fregida, tallada a rodanxes o bé amb un guisat  de cebes, tomàquet, bolets…i amb arròs.

En altres països hi plats similars. Destaquem, especialment, el haggis. És potser el plat escocès més conegut. Consisteix també  en un estómac de xai farcit  amb el pulmó, el fetge, el cor, i lligat amb  civada i amanit amb ceba, herbes i espècies. Considerat el plat nacional, es consumeix tradicionalment en el Sopar de Burns, dia en el qual es commemora el poeta nacional d’Escòcia Robert Burns. També al Magrib, i particularment a Algèria-on vaig tenir l´ocasió de menjar-ne a la ciutat de Biskra- i Tunísia es fa la panxa de xai farcida, que es dieu Osbane. Com la Girella o el Haggis es farceix  amb la freixura, els budells, etc.; s’ hi afegeix arròs i cigrons i s’ aromatitza amb pebre negre, pebre vermell, celiandre, comí…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!