BONA VIDA

Jaume Fàbrega

19 de gener de 2017
0 comentaris

UN ARRÒS QUE NO ÉS ARRÒS

ARRÒS DE LA TERRA

Aquest plat esplèndid,-que no és d’ arròs, sinó de blat- encara es fa en algunes cases i en algun restaurant de Menorca.

L’ originalitat del gran plat menorquí, justament- a diferència del que es feia a Catalunya, el País Valencià i fins i tot a Múrcia i al Carxe, comarca catalanoparlant d’a aquesta comunitat- rau en què es fa al forn i que, per tant, queda sec (però saborosíssim) com un arròs fet d’aquesta manera. Antigament, els pagesos de Catalunya, Menorca  i el País Valencià preparaven aquesta mena de blat, per tot l’ any, remullant-lo i picant-lo en un molí de pedra; també es podia fer, sobretot a València, amb un gros morter de pedra. S’ hi feia servir un blat especial,molt saborós, de gra més gros que el normal de pa. Es troba en algunes botigues, particularment a Menorca, i a les  de tipus dietètic, amb  el nom de burghul (blat turc).El blat queda, per tant, espellofat i escairat, picat o concassat a trossos, apte per a emprar en aquest plat gustosíssim. Al Pla de l’ Estany, la meva comarca, era el “blat de coure”, que es feia com un arròs a la cassola. Fins i tot hi havia una botiga que se’n deia “Can Blat de coures”. Aquest plat va desaparèixer del tot, fins i tot en el record de la gent més jove.

És un plat molt arcaic, del qual ja en parla Mestre Robert, autor del Llibre del coch (s. XV), cuiner reial de la cort de Nàpols i li dóna el nom de Granyons, que encara s’ empra al País Valencià, juntament amb Arròs de la terra, Blat escairat, Blat molinat, Blat trullat, Blat picat…L´originalitat de la recepta de Menorca és que es fa al forn.

En algunes comarques de muntanya, com el Berguedà o els Solsonès el blat es va substituir per blat de moro (panís, dacsa, blat d’ indi…) i se’n feia l´Escudella de blat de moro escairat- que algun restaurant ha recuperat-, que no faltava mai el dia de matar el porc i per Nadal.

Ingredients

1/2 kg de blat

1/2 kg de carn i embotits (cansalada,cap de costella, costella, llom,1 peu de porc, llom,botifarró,botifarra blanca, sobrassada, escollint els ingredients que us vagin bé)

1 moniato

1 cabeça d’ alls

2 o 3 tomàquets de penjar

aigua

oli o llard

sal

Elaboració

La nit abans poseu el blat en remull en un recipient, tenint en compte que creix.L’ endemà poseu-lo en una cassola tot en cru: el blat, 1 tros de cansalada, 2 trossos de costella per persona, 1 tros d’ embotit per persona, etc., així, com el moniato, pelat i fet a trossos, la cabeça d’ alls, sal i els tomàquets. Poseu-hi un raig d’ oli i cobriu-ho d’aigua. Poseu-ho al forn, fins que l’ aigua s’ hagi reduït i el blat sigui cuit.Mentrestant, haurà fet una crosta daurada.Segons la temperatura del forn, el temps de cocció és a l’ entorn d’ una hora.

Notes

Aquest plat, actualment, es tendeix a fer-lo menys gras que abans i, per tant, es pot prescindir de posar-hi cansalada o algun altre ingredient.Si se n’ hi posa, sol ser en un tros sencer, que es tallla en repartir el plat.D’ embotit se n’ hi sol posar un trosset per persona.Hi que compta 400 g d’ arròs i 3 unces de carn (uns 100 g) per persona.Podeu substituir el moniato per patata.

Aquest “Arròs de la terra” o blat picat també es pot fer simplement bullit; serveix d’ excel.lent guarnició per a plats de carn. Al Pròxim Orient i a Xipre el fan rossejat o fregit, i és deliciós.

Al País Valencià i al Carxe el fan amb verdures, llegums,  embotits i ossos o carn de porc. Es fa així encara avui a Ontinyent, on vaig ser invitat a parlar sobre el tema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!