BONA VIDA

Jaume Fàbrega

5 de gener de 2017
0 comentaris

un pastís de la Grècia antiga

 

Bazyma (Pastís de formatge i figues)

Els grecs feien servir forà els derivats làctics, del mató als formatges frescos- per a fer coques i pastissos; sovint no s’ hi posava sucre. Aquests pastissos no es menjaven cada dia, sinó en ocasió de certes festes i festivals religiosos l´anada al teatre, etc.

Ingredients:

Per l’almívar:

300 ml d’aigua

Una cullerada de vi dolç (moscatell, malvasia…)

125 grs de sucre (opcional)

Per a la pasta

8 figues

300 grams de formatge cremós suau o mató

4 rovells d’ou

Una cullerada de vi dolç

100 ml de mel

Per decorar:

2 figues

2 cullerades de mel

 

Elaboració

Poseu l’aigua i el vi dolç a bullir en un cassó.

En un bol, barregeu la mel amb el mató o el formatge

Afegiu el vi dolç a la barreja.Afegiu-hi els rovells de l’ou

i ho bateu (a mà o en un processador elèctric).

Esteneu la barreja en una llauna o plata per anar al forn.

Feu bullir les figues amb més vi dolç uns 10 minuts a foc lent. Escorreu-les. Talleu-les a trossos i afegiu-les a la pasta. O bé, migpartides, poseu-les damunt la pasta. Poseu la coca al forn, prèviament escalfat, fis que tot sigui cuit i quallat (aproximadament de mitja hora a 45 minuts; també depèn del tipus de forn).

Notes

Actualment a Grècia, les Balears i altres llocs de la Mediterrània encara es fan pastissos de mató o formatge, relacionats amb l´internacional i anglosaxó Cheese cake, guarnit també amb fruites (però vermelles).

El podeu fer a l´estil balear (Greixonera de brossat). Feu servir 500 g de brossat (o mató),100 g de sucre,6 ous, 1 culleradeta de canyella en pols,1/2 llimona ratllada (la pela),mantega o llard.En un recipient barregeu  amb una forquilla el mató, els ous, el sucre, la llimona i la canyella, fins que quedi una pasta unida, però no excessivament: no hi fa res trobar-hi una mica de textura. Ho podeu fer amb un minipimer.Ompliu-ne un motlle rodó de gres o terrissa – una greixonera de Pòrtol,  tradicionalment- , una mica greixada, i poseu-lo al forn baix (uns 180 º), prèviament escalfat, una mica menys de mitja hora;segons la temperatura i el tipus de forn hi estareu una mitja hora. Per comprovar el grau de cocció podeu emprar una agulla o un escuradents:si surt sec, el brossat ja està llest. Si veieu que es daura massa, tapeu-ho amb un paper d’ alumini.

A l´estil del pastís de formatge grec, el podeu servir amb una confitura de  de figues.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!