BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 d'octubre de 2016
0 comentaris

un deliciós paté medieval

MORTEROL

El morterol actual, o “Morteurelo”, és un plat de Conca, a Castella, però també popular a la Plana d ‘Utiel, comarca hispanoparlant incorporada per Espanya a la “província” de València el segle passat. Hi posem el nom en català perquè aquest plat té un il.lustre passat medieval, al nostre país.Un sol d’ aquests llibres, el Llibre de Sent Soví, li dedica 6 receptes; a la mateixa època, no n’ hi ha cap de castellana. I aquest plat també s’ elabora en l’ espai gastronòmic occitano-català, a la comarca muntanyenca de la Roerga- Mortairòl-.Es necessita, és clar, un morter. N’ hi havia versions monàstiques vegeterianes fetes amb arròs. Aquesta recepta apareix al meu llibre “La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians”

Ingredients

400 g de fetge de porc,pa ratllat (una barra petita, o unes 2 tasses per cada tassa de fetge picat),2 o 3 alls,orenga,pebre,canyella,clavell,oli,sal

Elaboració

Torreu lleugerament el pa ratllat en una paella. Bulliu el fetge i els alls picats en aigua, un quartet. A continuació piqueu els clavells i el pebre; afegiu-hi el fetge i els alls.Poseu una paella al fon amb un cul d’ oli,tireu-hi, quan sigui calent, el fetge picat, el pa, la canyella i l’orenga; saleu-ho i feu-hi donar uns tombs. Afegiu-hi aigua de bulli rel fetge (de 4 a 5 tasses per cada tassa de fetge picat). Deixeu-ho a foc ben baix, remenant-ho amb una cullera de fusta i fent que es redueixi, fins que quedi espès com unes farinetes o un paté cremós. Se sol servir calent, amb pa.

Notes

N’ hi ha  altres versions que porten llebre, perdiu, conill de bosc, pollastre,gallina, porc (papada,cansalada, coll, garró); tot es bull, com el fetge, i es pica d’ una forma semblant. S’ hi pot afegir- fetge i deixar-lo més espèss, i serà com un paté. En tots els casos és deliciós.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!