Salsa d’ ou i llimona
AGRÀS
Aquesta salsa es feia servir en la cuina medieval catalans tant per part de jueus com cristians. Els jueus sefardites fan servir el nom d’ Agristada, agràs, i encara avui és una salsa popular a Grècia i Turquia. Les salses agres o Agràs- a vegades agredolces, amb l´afegit de sucre o mel-així com arrop- es feien amb vinagre, suc de taronges agres, raïm verd, etc., i eren una de les salses més populars en la cuina medieval i renaixentista. Aquestes salses agredolces es feien servir per a plats de peix- com els escabetxos i també de carn i aviram. A vegades rebien noms particulars, com Baborada, Salsa blanca per a oques, Treballa, Salsa sense bullir per a gallines a l´ast, Salsa d’ oruga o eruga, salses més o menys relacionades.
En la cuina medieval catalana, com en la jueva i sefardita, així
com en la grega (Avgolémono) i turca actuals, aquesta salsa s’ afegeix al brou de gallina o de carn.
Ingredients
1 ou
3 cullerades de farina
I got d’ aigua petit
1 llimona
Un pols de sal
Elaboracio
Poseu tots els ingredients en una escudella- amb l´ou batut-. Poseu-ho en una cassola a foc baix, i aneu remenant procurant que no es formin grumolls . Ha de quedar com una crema no molt espessa. Serveix per acompanyar el peix fregit, la carn la brasa o guisada, el cervell…
Notes
Si es prescindeix de la farina serveix per a les sopes, especialment de pollastre o gallina; s’ hi afegeix al final, just abans de servir-la.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!