BONA VIDA

Jaume Fàbrega

29 de setembre de 2016
0 comentaris

del meu llibre LA CUINA MEDIEVAL I RENAIXENTISTA.MOROS, JUEUS I CRISTIANS

Salsa d’ ou i llimona

AGRÀS

Aquesta salsa es feia servir en la cuina medieval catalans tant per part de jueus com cristians. Els jueus sefardites fan servir el nom d’ Agristada, agràs, i encara avui és una salsa popular a Grècia i Turquia. Les salses agres o Agràs- a vegades agredolces, amb l´afegit de sucre o mel-així com arrop- es feien amb vinagre, suc de taronges agres, raïm verd, etc., i eren una de les salses més populars en la cuina medieval i renaixentista. Aquestes salses agredolces es feien servir per a plats de peix- com els escabetxos i també de carn i aviram. A vegades rebien noms particulars, com Baborada, Salsa blanca per a oques, Treballa, Salsa sense bullir per a gallines a l´ast, Salsa d’ oruga o eruga, salses més o menys relacionades.

En la cuina medieval catalana, com en la jueva i sefardita, així

com en la grega (Avgolémono) i turca actuals, aquesta salsa s’ afegeix al brou de gallina o de carn.

Ingredients

1 ou

3 cullerades de farina

I got d’ aigua petit

1 llimona

Un pols de sal

Elaboracio

Poseu tots els ingredients en una escudella- amb l´ou batut-. Poseu-ho en una cassola  a foc baix, i aneu remenant procurant que no es formin grumolls . Ha de quedar com una crema no molt espessa. Serveix per acompanyar el peix fregit, la carn la brasa o guisada, el cervell…

Notes

Si es prescindeix de la farina serveix per a les sopes, especialment de pollastre o gallina; s’ hi afegeix al final, just abans de servir-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!