BONA VIDA

Jaume Fàbrega

24 de juny de 2016
0 comentaris

l’ exqusida Tortada de Sant Joan

TORTADA DE SANT JOAN

La tortada és un exquisit pastís a base d’ ametlla, que a Menorca és típica de Nadal i altres festes importants, com Sant Joan.La retrobem a Catalunya- on és típica de Banyoles i Olot-, al País Valencià i també a Mallorca. De fet aquest deliciós pastís o tarta a base d’ ametlles es troba a tota la Mediterrània i fins en països que no tenen ametlles, com Galícia- el seu més famós pastís és, precisament, la “tarta de Santiago.

Ingredients

600 g d’ ametlla

600 g de sucre ( o una mica menys)

10 ous

betum: 400 g de sucre,8 ous, 1 llimona grossa o 2 de petites

1 pela de llimona ratllada

mantega o llard (de la grandària d’ una nou)

farina

Elaboració

Teniu l’ametlla escaldada, pelada i triturada no molt fina, que s’ hi trobi, tot i que això va a gustos.Separeu els rovells de les clares, amb tota cura.

Barregeu-la amb el sucre i els rovells,ja ben mesclats abans fins a quedar escumosos. Remeneu-ho  força temps (hi havia que ho feia una hora, a mà!); Al final, amb compte, hi incorporeu les clares muntades; ho barregeu, uns 10 minuts.

Ompliu-ne un motllo rodó, untat amb mantega o llard i farina,espolsant la que no s’ hi agafi i poseu-ho a forn mitjà,ja encès, una hora, (180º, o nº 7), o una mica menys.Adorneu-la amb  sucre glaç, com es feia antigament, o amb merenga o “betum”.

El betum es fa posant un cassó al foc amb uns 400 g de sucre, i 1/4 de l d’ aiuga, coent-lo fins a punt de caramel. Mentrestant haureu batut 4 clares a punt de neu, hi haureu afegit el suc de la llimona i ho barregeu, fora del foc amb el caramel. Bateu-ho amb força.

Un cop s’ hagi refredat una  mica, amb una pala aneu cobrint la tortada. Am el sobrant,emprant la mànega, hi fareu dibuixos, sanefes i forns d’ adorn.

També ho pdoeu adornar només amb merenga i cireres confitades, confitets de plata, etc..

Notes

Opcionalment, hi podeu posar 1/2 paquet de Royal.

Proveu abans la temperatura del forn; si cou massa poc a poc, queda  seca;si és  massa de pressa, queda  crua.

La necessitat de remenar una hora és orientativa; actualment, només se sol fer si les clares s’ hi posen, al final, muntades. En canvi, si hi poseu els ous sencers, sí que és necessari remenar-ho una hora.

A la decoració hi podeu afegir gema, panses… A la merenga s’ hi pot donar un cop de forn, per torrar-la una mica.

Hi ha qui prefereix folrar el motlle amb paper de barba, parafinat o d’ alumini o que substitueix la farina per bescuit (dolsa, a Mallorca) o galeta capolada (se sol fer passant-hi el corró diverses vegades fins que s’ ha convertit en pols).

L´ideal és fer servir un motlles de llauna, que dóna millors resultats que un de silicona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!