BONA VIDA

Jaume Fàbrega

20 de juny de 2016
0 comentaris

l´únic país del món on demanes coca i no vas a la presó…

 

COCA DE SANT JOAN

Es, sens dubte, una de les coques més populars i festives de Catalunya, el nord del País Valencià i Eivissa.

Ingredients

½ kg de farina

75 g de sucre

50 g de llard

3 ous

sal (uns   10 g)

1 llimona (raspadures)

aigua, la que admeti

50 g de llevat de París

fruites confitades: taronja, meló, cireres… (a l´estil d’ Eivissa, meitats d’ albercocs en conserva

50 g de pinyons

Elaboració

Col.loqueu la farina en forma de volcà sobre la taula. Al mig afegiu-hi el sucre, els ous, la sal, el llevat, les raspadures de llimona i el llard.Barregeu-ho bé amb els dits diluint-ho tot, afegint-hi a poc a poc la llet o l’aigua i acabant-ho  de pastar tot bé amb la farina, fins a formar una massa homogènia i que se’ns desenganxi de les mans.Deixeu-la reposar uns 30 minuts.

Tot seguit amb el corró la lamineu donant-hi forma ovalada o rectangular de coca. Esteneu-la sobre una llauna greixada, amb un gruix d’1 cm, aproximadament.

Col.loqueu al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-la fermentar a temperatura tèbia durant una mitja hora. Guarniu-la amb pinyons.

Empolseu-ho amb sucre i coeu-la  al forn a uns 160º, aproximadament, fins que s’espongi i es dauri de la superfície. Per anar més ràpid, poseu el forn a 200 g, i coeu la coca uns 15 minuts.

Notes

Hi ha una gran varietat de coques de Sant Joan.Algunes, per exemple, abans de posar-hi la fruita porten una capa fina de massapà rebaixat amb una mica de clara d’ou. D’altres inclouen una capa de crema pastissera. També poden incloure ametlles.

Variants: pot incloure canyella en pols i 1 culleradeta d’ anís. Es pot fer servir sucre glaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!