COCA DE SANT JOAN
Es, sens dubte, una de les coques més populars i festives de Catalunya, el nord del País Valencià i Eivissa.
Ingredients
½ kg de farina
75 g de sucre
50 g de llard
3 ous
sal (uns 10 g)
1 llimona (raspadures)
aigua, la que admeti
50 g de llevat de París
fruites confitades: taronja, meló, cireres… (a l´estil d’ Eivissa, meitats d’ albercocs en conserva
50 g de pinyons
Elaboració
Col.loqueu la farina en forma de volcà sobre la taula. Al mig afegiu-hi el sucre, els ous, la sal, el llevat, les raspadures de llimona i el llard.Barregeu-ho bé amb els dits diluint-ho tot, afegint-hi a poc a poc la llet o l’aigua i acabant-ho de pastar tot bé amb la farina, fins a formar una massa homogènia i que se’ns desenganxi de les mans.Deixeu-la reposar uns 30 minuts.
Tot seguit amb el corró la lamineu donant-hi forma ovalada o rectangular de coca. Esteneu-la sobre una llauna greixada, amb un gruix d’1 cm, aproximadament.
Col.loqueu al damunt les fruites confitades, tallades a trossos, i deixeu-la fermentar a temperatura tèbia durant una mitja hora. Guarniu-la amb pinyons.
Empolseu-ho amb sucre i coeu-la al forn a uns 160º, aproximadament, fins que s’espongi i es dauri de la superfície. Per anar més ràpid, poseu el forn a 200 g, i coeu la coca uns 15 minuts.
Notes
Hi ha una gran varietat de coques de Sant Joan.Algunes, per exemple, abans de posar-hi la fruita porten una capa fina de massapà rebaixat amb una mica de clara d’ou. D’altres inclouen una capa de crema pastissera. També poden incloure ametlles.
Variants: pot incloure canyella en pols i 1 culleradeta d’ anís. Es pot fer servir sucre glaç.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!