BONA VIDA

Jaume Fàbrega

18 d'abril de 2016
0 comentaris

el pa amb tomàquet, plat nacional maltès

HOBZ BIZ-ZEJT (PA AMB TOMÀQUET MALTÈS)

Aquest deliciós “pa amb oli”, com es diu a Mallorca del pa amb tomàquet, recorda, pel nom el pamboli de l’ illa i, per la presència del tomàquet, el pa amb tomàquet de Catalunya.

A Malta constitueix  un dels entrepans, berenar so menjars informals més populars.

Noteu que el nom maltès del plat evoca el fons àrab d’aquesta llengua, ja que hobz és pa i zejt (recordeu l’ espanyol aceite i el portuguès azeite) , oli, són també mots àrabs.

Ingredients

2 llesques de pa,1 tomàquet,sal,pebre,oli

diverses guarnicions: tàperes, olives, anxoves, tonyina…

Elaboració

Partiu el tomàquet i suqueu les llesques de pa. Amaniu-les amb sal, pebre i oli i guarniu-la amb els altres ingredients.

Notes

El pa de Malta, similar al que a Catalunya se’n diu pa de pagès, és excel.lent. Es famós el pa de la vila de Qormi.Per a aquest pa amb tomàquet a la maltesa es fa servir tant pa en llesca, un panet o mena de llonguet (panina)  o, sobretot, un pa pla i rodó (ftira),  molt semblant a la coca de pa catalana, en forma de tortell o grossa rosquilla.

Les tàperes no hi solen mancar mai, però també s’ hi pot afegir ceba, tomàquet a rodelles (o del que ha sobrat per sucar el pa), enciam en juliana, kunserva o tomàquet en conserva, gardiniera (hortalisses confitades), pebrot o bitxo,formatge,menta.Si hi poseu olives, cal que siguin sense pinyol i llescades o esmicolades.

Hi ha qui per amanir-ho barreja l’ oli, el pebre i la sal i després hi suca el pa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!