BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 de febrer de 2016
0 comentaris

llobregant, llamàntol…el crustaci més bo

LLOBREGANT AMB SÉPIA I SALSITXES

Un “mar i muntanya”, aquesta sorprenent creació de la cuina tradicional dels pescadors de la Costa Brava, però també recreada pels millors cuiners, entre ells Ferran Adrià, que s’ hi va inspirar. Pels seus ingredients un plat ben eròtic.

El llobregant també és anomenat llamàntol, depèn de la zona.

Ingredients

4 llobregants de 1/2 kg, aproximadament

1 kg de sèpia

1/2 kg de salsitxes (o una mica menys)

1 ceba mitjana

2 tomàquets

3 grans d’ all,una branqueta de julivert

8 ametlles

1 llesqueta de pa

3 galetes maria

una presa de xocolata

oli d’ oliva

un raig de brandy

sal i pebre

Elaboració

Amb un ganivet gran ben esmolat, partirem el llamàntol (o la llagosta), des del cap fins a la cua, començant pel mig, primer per la part del damunt i després per sota. Veurem una mena de vena negra que recorre l’animal de dalt a baix: que haurem de treure netejant-ho sota un doll d’aigua freda. Hi ha qui té traça traient-ho amb una antena del crustaci, que seria la millor opció. Talleu-lo a rodelles . Aprofiteu els sucs.

Poseu una paella al foc amb un fons d’ oli d’ oliva i sofregiu-hi els llobregants i les salsitxes; un cop tot ros aflameu-ho amb brandy i ho retireu.A la mateixa paella hi féu rossejar la ceba, ratllada, i hi afegiu el tomàquet, també ratllat, i els sucs dels llamàntols.Quan el sofregit sigui a punt, hi afegiu la sèpia tallada a daus; la deixeu coure , cobrint-ho amb aigua uns 15 minbuts;10 minuts abans que la sèpia sigui cuita hi incorporeu el llobregant i les salsitxes, i també una picada feta amb els alls fregits, el pa fregit, les galetes, el julivert, les ametlles i la xocolata. Ho deixeu coure i ho salpebreu al vostre gust.

Notes

Podeu decorar el plat amb una estrella d’ ou dur o els caps dels llobregants.

La picada es pot fer també amb fruits secs, com ara ametlles, avellanes o pinyons. I si teniu un fetge de rap, encara millor.

El mateix plat el podeu fer amb llagosta, o bé gambes, llagostins o escamarlans. També s’ hi poden incloure cargols.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!