BONA VIDA

Jaume Fàbrega

30 de novembre de 2015
0 comentaris

“LA CUINA MODERNISTA”

ARRÒS AMB BACALLÀ

Es , certament, un del més popular dels nostres arrossos, ja que, amb petites variants, es fa tant a les Illes, com al País Valencià i a la Catalunya estricta. N’ hi ha versions meloses o caldoses i versions seques, a l´estil de la Paella, i fins i tot, al País Valencià versions fetes al forn, amb coliflor o amb patates i tomaques, a l´estil de l’ Arròs al forn d’ olla.

Aquesta recepta modernista apareix al llibre de Josep Cunill de Bosch La cuina catalana. Al llibre Carmencita ó la buena cocinera (1895) hi apareix un arròs amb bacallà i sobrassada, que trenca el concepte d’ arròs de vigília.

Ingredients

400 g de bacallà salat

400 g d’ arròs bomba (aproximadament)

1 pebrot verd (opcional)

oli

1 ceba

3 tomàquets

aigua (4 tasses per tassa d’ arròs)

Elaboració

Poseu els talls de sobre la planxa ben calenta a fi de torrar-lo. Els retireu després d’uns minuts, li traieu la pell i les espines, l’esqueixeu i el deixeu en remull o el remulleu sota l´aixeta.Capoleu les cebes molt fines i sofregiu-les en una cassola de terrissa amb o l’oli. Peleu els tomàquets i piqueu-los amb un ganivet, traient-e les llavors. Feu el mateix amb  el pebrot i talleu-lo a daus ben petits.Quan s’hagi sofregit la ceba, afegiu-hi els tomàquets i  el pebrot, verd o vermell (aquest, no obstant, s’ hi pot afegir amb la ceba). Deixeu concentrar bé el sofregit i afegiu-hi l’aigua bullent.

Cal vigilar el punt de sal. La cocció depèn de la qualitat de l’ arròs, però pot ser de 18 a 20 minuts. Podeu deixar l’ arròs lleugerament grenyal, al gust. Abans de servir-lo deixeu-lo reposar uns 5 minuts.

Notes

Variants: posar en remull el bacallà la nit abans. Prescindir del pebrot.Posar-hi pebre vermell- molt corrent- o nyora, tal com es fa a Alacant. Afegir-hi un picada d’ ametlles, julivert, alls, safrà (Catalunya), o bé amb julivert, safrà i pebre vermell (Eivissa i Formentera), o de nyora, all i julivert (Mallorca).Fer-ho sense sofregit, en blanc (Cadaqués)…Posar-hi carxofes i pèsols, o bé mongetes tendres, o bé cigrons.  També es pot deixar “sec”, a l’estil de Mallorca, o fer en paella, a l’ estil valencià, o bé es pot deixar sucós, caldós o lletós.Igualment es molt bo fet al forn, tal com es fa a València.

Josep Cunill de Bosch fa el sofregit amb alls, julivert i tomàquet, sense ceba.

Particularment, hi solo afegir bròquil o coliflor, que s’ hi adiu molt bé.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!