BONA VIDA

Jaume Fàbrega

20 de maig de 2015
0 comentaris

st Joan, herbes i ratafia

SANT JOAN AL MEU POBLE

Sant Joan, s’ ha dit, és la Festa Major dels Països Catalans. I, en efecte és una festa important no solament a Catalunya, sinó també al País Valencià- festes de Sant Joan d’ Alacant, amb la seva Nit del Foc- o a Ciutadella (Menorca) amb el seu sorprenent espectacle de cavalls.

A Porqueres tenim la sort de tenir un “poble”, Les Pedreres, que celebra la seva Festa Major per Sant Joan.

En el folklore aquesta ha estat considerada una nit màgica: nit de banys i purificació- i a tocar de les Pedreres tenim un lloc màgic, el Salt Dalmau, on, segur que aquesta nit s’ hi pentinen les dones d’ aigua o goges. Nit de l´amor, en la qual les donzelles podien saber bones noves sobre el seu futur estat… I nit de les herbes, en que algunes eclosionen precisament a mitja nit, segons la tradició. El que sí és cert és que Sant Joan és la diada per a collir herbes remeieres i per a la ratafia, ja que és quan tenen més virtut. Aquesta tradició existeix tant a Catalunya coma Provença, on la ratafia s’ anomena, precisament, “Licor de Sant Joan”.

També és la nit de la deliciosa coca de Sant Joan, típica de Catalunya i de les comarques del nord del País Valencià, que associada a un cava, no manca mai.

 

Jaume Fàbrega

Per saber-ne més:

Jaume Fàbrega:El llibre de la ratafia. Ratafies  i licors d’ herbes de tot el món (Cossetània); Postres i pastissos de l`àvia (Cossetània)

 

 

RATAFIA AMB HERBES, FLORS I ESPÈCIES

La ratafia és un licor molt popular a Catalunya, especialment  a les comarques del nord, del Pallars fins a la Garrotxa el Penedès, el Vallès i la Selva, passant pel Pla de l´Estany.Aquest licor macerat se sol elaborar pels volts de Sant Joan. Us proposem una composició molt equilibrada entre herbes, espècies i flors.

Ingredients

1 l d’aiguardent

200 g de sucre (aproximadament; depèn del gust)

3 o 4 nous verdes

espècies:1/2  canó de canyella,unes raspadures de nou moscada,

2 claus, macís etc.

herbes al gust: mentes diverses (comuna, del consol,de Santa Maria,del caramel etc.) , farigola, romaní,sajolida,barballó, espígol, hisop, maria-lluïsa,ruda (molt poca),sàlvia, tarongina, etc.

flors,  llavors i espècies:roses, matafaluga, cardamom, ginebrons, baies de celiandre, anís estrellat

Elaboració

Amb una massa o el mànec d’ un tallant o mà de morter, aixafeu les nous o partiu-les per la meitat. Col.loqueu-les, juntament amb la resta de tots els ingredients, en un pot de vidre, remenant-ho de tant en tant. Ho feu reposar a sol i serena durant uns 40 dies. Llavors ho filtreu a través d’un colador de paper o de drap i poseu el licor resultant en una ampolla bonica.

Notes

Hi heu de posar sucre si feu servir aiguardent sec. En cas que sigui anís, en podeu prescindir.A les botigues especialitzades venen un aiguardent o alcohol especial per a ratafia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!